• VIJESTI, BIJELJINA
  • 09:20
  • 07 / 06 / 2021
FORUM ŽENA GO PDP BIJELJINA ORGANIZOVAO AKCIJU POVODOM SVJETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
  • 200
  • 0

FORUM ŽENA GO PDP BIJELJINA ORGANIZOVAO AKCIJU POVODOM SVJETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Forum žena i savjet mladih GO PDP Bijeljina u subotu  je, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine organizovao akciju podjele platnenih cegera i letaka sa porukama za sugrađanje. Cilj akcije bio je skretanje pažnje na štetnost uprotrebe plastičnih vrećica i potreba za recikliranje plastike kako bi se zaštitila životna sredina.

Svjetski dan zaštite životne sredine  prvi put je proglašen 1972. Godine pod sloganom „Samo je jedna zemlja“, te sada više od 140 zemalja učestvuje u obilježavanju ovog ekološkog praznika .Program Ujedninjenih nacija  za životnu sredinu proglasio je narednu deceniju  za revitalizaciju prirode i prirodnih dobara koje su devastirane uticajem čovjeka. U skladu sa tim, tema obilježavanja Svjetskog dana životne sredine je „Restauracija ekosistema“ pojašnjava Daliborka Mijatović, predsjednik Aktiva žena PDP-a. Ona dodaje da  akcija PDP-a ima za cilj dati svoj skromni doprinos  u očuvanju životne sredine.

"Svaka najlonska vrećica kojom raspolažemo uveliko utiče ne samo na našu životnu sredinu, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozleđujemo, gušimo, i često ubijamo našim plastičnim otpadom",kaže Mijatović.

"Najlakši način je donjeti jednostavnu odluku, ako već niste, počnite isključivo koristiti platnene vrećice koje se mogu upotrijebiti bezbroj puta, koje su čvršće i praktičnije za upotrebu. Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta. Budite uporni i kada vas u marketu ponude kesama recite: "Ne treba mi kesa imam svoj ceger". Uvijek sa sobom nosite platnene vrećice. Pridružite nam se u stvarajnju čišće i zdravije okoline, i očuvanju prirode. Recite ne plastici jer bez plastike imaćemo svijet bez zagađenja", dodaje ona.

U sklopu ove akcije pripremljeno je 100 komada platnenih vrećica i 200 komada letaka sa porukama o zaštiti životne sredine.

Ovo je jedna od mnogih aktivnosti koje će forum žena i savjet mladih GO PDP-a sprovesti u narednom periodu, a mnoge će se odnositi upravo na zaštitu životne sredine, naglašava  Daliborka Mijatović. Ona je ovom prilikom pozvala sugrađane da budu dio prirode i da je čuvaju.

 

 

Izvor: RTV Slobomir

Komentari