• VIJESTI, BIJELJINA
  • 09:25
  • 30 / 07 / 2021
Mićo Živić: Sembersko povrće se izvozi u Hrvatsku i Sloveniju
  • 134
  • 0

Mićo Živić: Sembersko povrće se izvozi u Hrvatsku i Sloveniju

Prošle godine, 500 tona paprike, patlidžana i cvekle, posredstvom Poljoprivredne zadruge ”Povrtlarstvo”, plasirano je u Sloveniju i Hrvatsku. Ove sezone očekuju da će otkupiti i izvesti veće količine.

Osiguran otkup i cijena koju nudi zadruga spas su za poljoprivrednike, koji su zbog napada insekata s mukom sačuvali ovogodišnji rod. Prinos paprike je dobar, ali zbog velike ponude prodaja na pijaci ide teško, a cijena varira, pa će veći dio roda predati u Zadrugu.

Ljeposava Bogdanović iz Crnjelova zadovoljna je saradnjom sa zadrugom “Povrtlarstvo”.

– Povrće prodajemo praktično na pragu. Jer kad papriku vozimo na pijacu, izloženi smo ucjenama nakupaca. Često robu vratimo kući, koja onda gubi na kvalitetu. Sada ne mislimo o tome. Što proizvedmo, to i prodamo – kaže Bogdanovićeva.

Milorad Zarić navodi da je računica jednostavna.

– Povrtarstvo je skupa proizvodnja, ulaganja su velika. Još kad je tržište nestabilno, plasman robe se ne smije prepuštati slučaju. Zato je mnogo lakše proizvoditi za poznatog kupca. Papriku beremo u boksove, ne pakujemo je. Najgore je kad uložimo sredstva, strepimo od vremenskih uslova, na kraju proizvedemo, a ono propadne – kaže ovaj povrtar iz Crnjelova.

Čim je počeo otkup povrća za Sloveniju, cijena paprike na pijaci, koja je bila 50 feninga, udvostručena je, ali povrtari su u škripcu s vremenom. Danima uzaludno čekaju kupce za lubenicu, pa nemaju vremena za berbu paprike, niti mogu naći radnike. Veći dio roda, bez obzira na pijačnu cenu, predaće zadruzi.

– Imaću oko 4,5 tone paprika. Iako je na pijaci kilogram marka, a mi je predajemo zadruzi za 60 feninga, imam računicu, jer ne rizikujem. Vremena nemam da berem, pakujem i vozim na pijacu, te čekam kupce – kaže Zarić.

Prinos žute paprike je dobar, a kvalitet mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, pa je plasman u Sloveniji osiguran, kaže direktor Poljoprivredne zadruge “Povrtlarstvo” Mićo Živić.

Komentari