• VIJESTI, BIJELJINA, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 12:56
  • 02 / 08 / 2021
Petar Đokić: Reforma i nove investicije u elektro-energetskom sektoru stvaraju uslove za velike rezultate
  • 1319
  • 0

Petar Đokić: Reforma i nove investicije u elektro-energetskom sektoru stvaraju uslove za velike rezultate

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da reforma i nove investicije u elektro-energetskom sektoru stvaraju uslove za velike rezultate u ovoj oblasti koja treba da bude nosilac razvoja Srpske.

„U ovoj će se godini vidjeti prinos u budžet Republike Srpske po tom osnovu koji će uvećati vrijednost bruto domaćeg proizvoda i vrlo je značajno da svi zaposleni u elektro-energetskom sektoru shvate značaj velike reforme i daju svoj doprinos njenom uspjehu“, rekao je Đokić na obilježavanju krsne slave preduzeća „Elektro-Bijeljina“ Svetog Proroka Ilije.

On je istakao da će reforma obezbijediti i sigurnost i kvalitet u isporuci električne energije na zadovoljstvo građana i privrede u Srpskoj.„Nazad se ne može, nego naprijed moramo i moramo elektro-energetski sektor iskoristiti na najbolji način kako bi bio nosilac ekonomskog rasta i razvoja Republike Srpske“,  poručio je resorni ministar.

Kao najvažnije projekte u toku Đokić je naveo gradnju hidroelektrana „Dabar“ što je investicija od 600 miliona evra i „Buk bijela“ 200 miliona evra, koja se realizuje zajedno sa „Elektroprivredom“ Srbije, a uskoro počinje izgradnja hidroelektrana „Bistrica“ vrijedna 100 miliona evra, solarne elektrane u Trebinju velike snage i vjetroelektrane kod Berkovića.

Ministar je rekao da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o energetskoj efikasnosti koji će osigurati kvalitetniji obim podsticaja u ovaj sektor.

Đokić je pohvalio rad novog direktora „Elektro-Bijeljine“ Marka Mihajlovića i ovog preduzeća koje je jedno od većih elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj nakon organizacionog prestrukturisanja elektro-energetskog sistema.

Mihajlović je u izjavi novinarima ukazao na pozitivno poslovanje „Elektro-Bijeljine“ sa pozitivnim rezultatom od 100.000 maraka u ovoj godini, uz isplaćene sve poreze i doprinose.

„U prvoj polovini godine realizovali smo brojne projekte, investirali preko pet miliona maraka i nastavljamo sa modernizacijom distributivne mreže, smanjenjem distributivnih gubitaka i ulaganjem u kapitalne projekte kako bi pružili što bolje usluge korisnicima“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da „Elektro-Bijeljina“ pokriva dva grada i 11 opština u Republici Srpskoj sa 110.000 korisnika električne energije.

Predsjednik Sindikalne organizacije u preduzeću Milan Lukić rekao je da su uspješno prošli kroz zahtjevan period rada u uslovima pandemije virusa korona i reorganizacije u sistemu.

Prema njegovim riječima, broj radnika smanjen je za trećinu, uz obezbijeđene otpremnine, i sada je u „Elektro-Bijeljini“ zaposleno 600 radnika, a u naredne dvije do tri godine taj broj bi trebao biti smanjen na 500, što je optimum po evropskim standardima.

Među brojnim zvanicama na proslavi krsne slave preduzeća bili su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović. /kraj/ljb/foto/fono

Komentari