• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 12:09
  • 02 / 10 / 2019
HRANITELJSTVO NEDOVOLJNO ZASTUPLJENO U BiH
  • 311
  • 0

HRANITELJSTVO NEDOVOLJNO ZASTUPLJENO U BiH

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović izjavila je da hraniteljstvo u BiH nije dovoljno zastupljeno, navodeći da, prema podacima centara za socijalni rad, u BiH ima oko 2.000 djece bez roditeljskog staranja, u Srpskoj oko 430, dok je 230 djece smješteno u hraniteljske porodice.
Radovićeva je navela da je hraniteljstvo u Republici Srpskoj uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu i postoji još od 2013. godine, ali da nije potpuno primijenjena Strategija o socijalnom zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja za period 2015-2020, koja definiše uslove, način i kriterijume prema međunarodnim standardima.

Ona je rekla novinarima da je Ombudsman za djecu Srpske povodom obilježavanja Nedjelje djeteta danas u Banjaluci organizovao okrugli sto o temi "Djeca u hraniteljstvu u Republici Srpskoj - porodica je potrebna svakom djetetu", čiji je cilj promocija hraniteljstva u Srpskoj.

Predstavnik Centra za socijalni rad iz Doboja Sanja Stanišić rekla je novinarima da procedura za hraniteljstvo nije komplikovana i da svako ko je zainteresovan može da se obrati nadležnom centru za socijalni rad.

"Kada bude dovoljno zainteresovanih lica organizuje se edukacija, a nakon ispunjavanja uslova dodjeljuju se potrebni sertifikati za hraniteljstvo", pojasnila je Stanišićeva.

Ona je rekla da je u Doboju trenutno šestoro djece smješteno u hraniteljske porodice, dok ih 10 čeka.

Igor Dojder iz Banjaluke rekao je da se na zahtjev svoja dva djeteta odlučio za profesionalno hraniteljstvo dvoje djece, navodeći da ih je u njegovoj porodici do sada bilo šestoro.

Dojder je istakao da se hraniteljstvom bavi već 10 godina i da želi da pomogne da svako dijete živi u zdravoj porodici. 

IZVOR: AGENCIJE

Komentari