• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 05:54
  • 03 / 10 / 2019
POSLJEDNJA ŠANSA ZA FORMIRANJE VLASTI
  • 553
  • 0

POSLJEDNJA ŠANSA ZA FORMIRANJE VLASTI

Sastanak Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine sa članovima Predsjedništva BiH, koji se uveliko dogovara, bio bi zapravo drugi naziv za novi sastanak stranačkih lidera Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Naime, predsjednik SNSD Milorad Dodik je srpski član Predsjedništva BiH, a u kolegijumu u Doma naroda BiH nalaze se lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ Dragan Čović. Oni su ranije potpisali sporazum o formiranju vlasti, ali mu je rok istekao 5. septembra. Kako je Srpskainfo pisala, međunarodna zajednica, posredstvom ambasadora najmoćnijih zapadnih zemalja u BiH, traži način da trojicu najuticajnijih političkih lidera ponovo dovede za pregovarački sto.

Podsjećamo, prošireni kolegijum Predstavničkog doma, na prijedlog šefa Srpskog kluba Nenada Stevandića, usvojio je u ponedeljak zaključak kojim inicira zajednički sastanak kolegijuma oba parlametarna doma s Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Cilj je da oni u parlament dođu s prijedlogom za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a potom bi parlament imenovao članove svojih komisija, čime bi bila okončana višemjesečna blokada na nivo BiH.

Međutim, sve je još na dugom štapu jer prvo treba da zasijedaju oba kolegijuma, da zakažu termin sastanka s Predsjedništvom, pod uslovom da se oni odazovu. Srpskainfo je u sva tri kabineta juče pokušala da sazna da li će u međuvremenu biti sazvana sjednica na temu imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara i da li će se odazvati pozivu u PS BiH, ali odgovor nismo dobili. Nezvanično, u parlamentu bi mogao da se pojavi samo Dodik, gdje bi iznio svoj novi uslov da je odazak stranaca iz Ustavnog suda BiH preduslov za formiranje vlasti. To bi bio Dodikov odgovor ako bošnjačka strana i dalje bude insistirala na usvajanju ANP za NATO.

– Ukoliko ostala dva člana Predsjedništva BiH ne dođu ili ukoliko ne bude dogovora o predsjedavajućem Savjeta ministara, to bi značilo da BiH ulazi u još veću blokadu i vlast vjerovatno neće biti formirana do sljedećih izbora – tvrdi naš izvor.

Nenad Stevandić kaže da je očigledno ko u BiH želi da uputi prijelog za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a ko ne.

– Jasno je da su druga dva člana Predsjedništva blokirali da se izabere predsjedavajući po zakonu, na prijedlog Dodika. Nadam se da to nije zato što se radi o prijedlogu Srbina koji nije lojalan bošnjačkom establišmentu, nego Republici Srpskoj. Nadam se da ne žele uvesti presedan da se može imenovati samo Srbin koji je nelojalan RS, a lojalan bošnjačkom establišmenutu. U toj varijanti za njih RS ne postoji u odlučivanju – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Dodaje da se ipak nada razumnom rješenju i da nikom nije u interesu da nema razvoja, da ne povlačimo novac, da nam odlaze.

– Nadam se da će razum prevladati, da će na zajedničkoj sjednici Kolegijuma oba doma s Predsjedništvom biti stavljena tačka na ovo. Na kraju, kupili su godinu dana i nagradili svoje podanike iz SzP u Savjetu ministara. Oni su nama ukrali godinu dana razvoja, ukrali su nam dvije-tri miljarde investicija zbog tih kombinacija s Bakirom i Komšićem. Dosta je, vrijeme je za razvoj – tvrdi Stevandić.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović naglašava da je dobrodošla svaka inicijativa koja ide u pravcu deblokade rada institucija BiH.

 

– S obzirom da se radi o najodgovornijim ljudima, da su predsjednici političkih stranaka, očekujem da će naći rješenje da se deblokira rad institucija – kaže Mehmedović za Srpskainfo.

Govoreći o Dodikovom uslovu – prvo stranci iz Ustavnog suda BiH, pa onda vlast, Mehmedović kaže da je „lako postavljati uslove, ali treba ići korak po korak jedni prema drugima“.

– Parlament ne radi, ne možemo ni da ratifikujemo međunarodne sporazume, preko milijardu KM investicionih sredstava stoje. BiH i njeni građani trpe ogromnu štetu. Svi bi se morali odgovornije ponašati prema njima – kaže Mehmedović.

Sitarski: Stvari se sele tamo gdje im je mjesto

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski oprezan je po pitanju mogućeg dogovora i naglašava da smo u proteklih godinu dana od izbora svjedočili sličnim najavama i sastancima na kojima je dogovarano prevazilaženje blokade, ali konačnog dogovora ipak nije bilo.

– Ispostavilo se da su učesnici tih dogovora različito tumačili iste stvari. Načelno sam optimističan, ali i skeptičan u isto vrijeme, jer imamo zaista mnogo negativnog iskustva. Po čemu se ovaj potencijalni sastanak razlikuje od ostalih? Mislim da je dobro što se stvari sele tamo gdje im je mjesto. Ne pregovaraju stranački lideri, mada je i to legitimno, ali mislim da je primjerenije da se razgovara u institucijama, u Parlamentarnoj skupštini. Mnogo puta se dešavalo da se načelno dogovore, ali kada dođe do detalja ispostavi se da imaju potpuno različita stajališta – podsjeća Sitarski.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari