• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 10:06
  • 03 / 10 / 2019
SENAT SMIJENIO LUKU KECMANA
  • 289
  • 0

SENAT SMIJENIO LUKU KECMANA

Senat Univerziteta u Banjaluci, na 42. vandrednoj sjednici, održanoj jutros smijenio je prof. dr Luku Kecmana s funkcije prorektora za materijalne i kadrovske resurse Univerziteta u Banjaluci.

Za smjenu Kecmana glasala su 23 člana, protiv su bila dva člana, a jedan član Senata bio je uzdržan.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je razrješenje Kecmana, koji je i profesor na Akademiji umjetnosti, bila jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Senata.

"Članovi Senata su i danas pokazali odgovornost i akademski nivo u odlučivanju i dali mi puno povjerenje kao predlagaču takve odluke. Članovi Senata su ogromnom većinom glasova odlučili da razriješe prorektora Kecmana", rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, rukovodio se time da nastavnici i saradnici koji imaju bilo kakvu mrlju u karijeri ne mogu biti u rukovodstvu Univerziteta.

"To je razlog zbog kojeg sam sazvao današnju vanrednu sjednicu Senata i zahvaljaujem akademskoj zajednici i članovima Senata na ogromnoj podršci. Senat je pokazao da je najviše akademsko tijelo", rekao je Gajanin.

On je istakao da je Kecman prije ovog slučaja radio za dobrobit Univerziteta i maksimalno se zalagao za podizanje njegovog ugleda.

"Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci njegove aktivnosti su narušavale ugled Univerziteta, a pogotovo posljednje činjenice koje su objavili mediji i koje su stigle na adresu Univerziteta ne dozvoljavaju više angažman takvih nastavnika, odnosno saradnika koji imaju takvu hipoteku i profesionalnoj, odnosno akademskoj karijeri", naglasio je Gajanin.

On je podsjetio da su mediji izvještavali o brojnim problemima u Kecmanovoj akademskoj karijeri, odnosno lošem postupanju prema studentima i nepromišljenim izjavama, te da su protiv njega vođeni brojni disciplinski postupci i podnesena prijava za uzimanje mita.

"Do sljedeće sjednice Senata u oktobru izvršiću konsultacije sa članovima svog tima i na sljedećoj sjednici Senata imanovati prorektora koji će obavljati časno tu funkciju i koji ispunjava sve moralne kriterijume za tu poziciju", naglasio je Gajanin.

Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci i Unija studenata Republike Srpske pozvali su nadležne organe 1. oktobra da što prije ispitaju žalbe studenata na rad profesora Akademije umjetnosti Luke Kecmana koje su se pojavile u medijima.

Neimenovani studenti Akademije umjetnosti tvrde da je Kecman načinio brojne propuste u radu, među kojima su falsifikovanje potpisa, lažno predstavljanje, izvođenje nastave, ispitivanje i ocjenjivanje studenata umjesto drugih profesora, dok je Kecman odbacio optužbe, ističući da su one stare i sa ciljem njegove diskreditacije.

Juče je procurio audio snimak u kojem je Kecman, koji je i bivši dekan Akademije umjetnosti, izjavio da "studenti s hendikepom iziskuju velike troškove, da ima loša iskustva s njima te da koštaju kao Svetog Petra kajgana."

 

IZVOR-MONDO

Komentari