• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 12:27
  • 03 / 10 / 2019
MOGUĆE POJEFTINJENJE REGISTRACIJE VOZILA U SRPSKOJ
  • 668
  • 0

MOGUĆE POJEFTINJENJE REGISTRACIJE VOZILA U SRPSKOJ

Vlasnike četvorotočkaša u Srpskoj do kraja godine moglo bi obradovati smanjenje troškova za registraciju vozila, jer iz Agencije za osiguranje RS najavljuju mogući pad cijena polise.

U ovoj agenciji ističu da će u posljednjem kvartalu ove godine analizirati statističke podatke o trenutnim premijama osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, nakon čega će donijeti odluku o mogućoj korekciji cijena.

Kako navode u agenciji, predmet analize biće i efekti prošlogodišnjeg smanjenja premije na finansijski položaj i tržišno ponašanje osiguravajućih kuća, kao i uticaj smanjenja premija na atraktivnost ukupnog tržišta osiguranja u RS, imajući u vidu usporavanje trenda rasta i povećanje broja tržišnih učesnika.

- Ukoliko se pokaže opravdanim, novo smanjenje premije moguće je do kraja ove godine - rekao je direktor Agencije Slaven Dujaković.

On je istakao da prosječna premija osiguranja od auto-odgovornosti u Srpskoj ove godine iznosi 271 KM, što je, kako kaže, i dalje visoko u poređenju sa prosječnom premijom u zemljama sličnog ekonomskog razvoja, kao što su Srbija, Crna Gora i Makedonija.

- Prosječna premija je lani iznosila 284 KM i agencija je u septembru prošle godine smanjila premiju za deset odsto. Navedenom pojeftinjenju premija, prvom nakon 15 godina, prethodilo je opsežno prikupljanje podataka i detaljna analiza - kazao je Dujaković.

Dodao je da usklađivanje premija osiguranja predstavlja pripremu osiguravajućih društva za liberalizaciju cijena, navodeći da su od samog smanjenje premija korist imali i građani i privredni subjekti u Srpskoj.

S druge strane, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da nema prostora za dodatna pojeftinjenja.

- Očekujemo uskoro sastanak sa predstavnicima Agencije za osiguranje o toj temi. Mi smo razmatrali tu mogućnost i zaključili da to nije moguće. Prošlogodišnjim smanjenjem premije osiguravajuće kuće iz RS su stavljene u neravnopravan položaj u odnosu na društva iz FBiH - kazao je Durmić i dodao da su troškovi za isplatu odštetnih zahtjeva iz godine u godinu sve veći, ističući da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. 

271 KM
prosječna premija 
ove godine

284 KM
prosječna premija 
prošle godine

IZVOR: GLAS SRPSKE

Komentari