• VIJESTI, SVIJET
  • 12:44
  • 04 / 10 / 2019
GORIVO POSKUPJELO 100%: RAT NA ULICAMA EKVADORA, POLICIJA HAPSI
  • 413
  • 0

GORIVO POSKUPJELO 100%: RAT NA ULICAMA EKVADORA, POLICIJA HAPSI

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno proglasio je vanredno stanje u zemlji paralisanoj štrajkovima i blokadama zbog povećanja cijene goriva za više od 100 odsto. Bijesni zbog poskupljenja, građani su blokirali ulice i pale gume.

U Ekvadoru su juče škole bile zatvorene, a saobraćaj je zbog štrajka bio otežan ili prekinut u više regiona.

U Kitu nisu saobraćali taksiji ni autobusi, a učenici su izašli na ulice i pridružili se drugim demonstrantima koji su blokirali ulice i palili gume.

"Da bi se osigurala bezbjednost građana i izbjegao haos, proglasio sam vanredno stanje na nacionalnom nivou", rekao je Moreno poslije sastanka Vlade.

Vanredno stanje omogućava uspostavljanje zona bezbjednosti na teritoriji Ekvadora, suspenziju ili ograničavanje nekih prava, poput slobode kretanja i uvođenje cenzure u medije.

Takođe, sada će biti moguće angažovanje vojske i policije na očuvanju javnog reda.

Ekvadorski ustav predviđa da te mjere mogu biti na snazi 60 dana, a nakon toga produžene za još 30 dana.

Demonstranti su se odmah nakon toga nedaleko od zgrade Vlade sukobili s policijom, gađajući policajce kamenjem i Molotovljevim koktelima. Policija je odgovorila suzavcem.

Nešto ranije je ministarka unutrašnjih poslova Marija Paula Romo rekla da je uhapšeno 19 demonstranata.

Građani su bijesni na Vladu zbog ukidanja subvencija na dizel i gas u okviru sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom potpisanim u martu, koji je doveo do povećanja carinskih nameta i do 123 odsto.

Sporazumom je dogovoreno da MMF pozajmi Ekvadoru 4,2 milijarde dolara u zamjenu za ekonomske reforme u periodu od tri godine.

Moreno, na vlasti od maja 2017, upozorio je demonstrante da im neće dozvoliti da "nametnu haos"."To vrijeme je prošlo", izjavio je on.

Povećanje cijena goriva je u prošlosti dovodilo do štrajkova koji su između 1996. i 2007. zbacili tri predsjednika Ekvadora.

Ekvador se nalazi u finansijskim problemima i Vlada je primorana da se zadužuje u inostranstvu.

Centralna banka je u julu procijenila da dug iznosi 36 odsto BDP-a.

Moreno za deficit optužuje svog prethodnika na čelu države, Rafaela Koreu (2007-2017).

IZVOR: BETA

Komentari