• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:12
  • 07 / 10 / 2019
SNSD “PRETRESA” SARADNJU SA DNS-om NA LOKALU
  • 560
  • 0

SNSD “PRETRESA” SARADNJU SA DNS-om NA LOKALU

Vrh SNSD-a zatražio je od opštinskih i gradskih odbora u Republici Srpskoj da najkasnije do sutra u centralu stranke dostave informaciju o odnosima koje na lokalu imaju sa DNS-om, nakon što je stranka Marka Pavića zaprijetila izlaskom iz vladajuće koalicije, a što je u vodećoj partiji ocijenjeno kao loša i nepromišljena odluka.

Stranačke delegacije SNSD-a i DNS-a, predvođene liderima Miloradom Dodikom i Markom Pavićem, za istim stolom će se najvjerovatnije naći iduće sedmice kako bi razgovarali o budućoj saradnji nakon što je DNS u subotu odlučio da “zamrzne” svoje djelovanje u vladajućoj koaliciji.

Predsjedništvo DNS-a je, naime, odlučilo da zaustavi dalje djelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima. Razlog za to je, kako ističu, “razočaranost odnosom prema DNS-u na republičkom i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS-a, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu”.

- Odluke ćemo samostalno donositi i politički djelovati isključivo u interesu građana - poručili su iz DNS-a i dodali da će Pavić preuzeti aktivnosti na organizaciji sastanka sa predstavnicima SNSD-a da bi razmotrili novonastalu situaciju i međusobne odnose, nakon čega će DNS donijeti konačnu odluku o svom političkom djelovanju.

Pavić je uputio i otvoreno pismo Dodiku, gdje ga je pozvao da analiziraju međusobne odnose prije konačne odluke DNS-a.

U pojedinim lokalnim odborima SNSD-a su potvrdili za “Glas Srpske” da im je iz Sekretarijata stigao dopis, te zatraženo da do sutra dostave informacije o saradnji koju imaju sa DNS-om na lokalnom nivou.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović potvrdio je za “Glas Srpske” da će stranka uskoro analizirati dopis DNS-a i utvrditi buduće poteze.

- Oni su zamrznuli odnose, nisu napustili koaliciju i sigurno je da treba razmotriti sve sporne tačke i ići ka tome da se one, eventualno, riješe - rekao je juče Petrović.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović je, u prvim reakcijama na stav DNS-a, rekla da je moguće da ima problema, ali da ih razgovorom treba rješavati, dok je portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao da SNSD smatra da je odluka DNS-a loša, nepromišljena i neodgovorna.

- Ipak, uvijek smo za razgovore i nikada nije bio problem da razgovaramo sa bilo kojim od koalicionih partnera - rekao je Kovačević.

On je istakao da mora podsjetiti javnost, ali i ljude u DNS-u, da su, kada je u pitanju republički nivo, odluke kako će koja stranka biti zastupljena donošene upravo na osnovu razgovora, prvo pojedinačnih razgovora SNSD-a i DNS-a, a zatim i na nivou kompletne vladajuće koalicije.

Kovačević je naveo da je, kada je u pitanju lokalni nivo, sve vrijeme dok je SDS bio vlast u Doboju, DNS bio njihov glavni koalicioni partner.

- Nije nam se to sviđalo, ali nismo donosili odluke o zamrzavanju odnosa na svim nivoima. Mi smo uvijek držali do svojih koalicionih partnera i to je glavni razlog što je ova koalicija trajala ovoliko koliko je trajala, a oni će sami da donesu odluku da li će još trajati - rekao je Kovačević.

U DNS-u, s druge strane, juče muk. Iz vrha je poručeno da neće davati izjave, naglasivši da su rekli šta su imali, te da je loptica prebačena SNSD-u. Sagovornik “Glasa Srpske” iz DNS-a je podvukao da 20 godina saradnje nije malo, da očekuje razgovore, ali da ne vjeruje da će do njih doći ove sedmice zbog operacije na koju mora Pavić, ali i najavljenih obaveza Dodika.

Sječa kadrova

DNS je u saopštenju nakon sjednice Predsjedništva stranke naveo da posljednja dešavanja u vezi sa smjenom njihovih kadrova, za koje tvrde da su korektno radili svoj posao, predstavlja dokaz odnosa prema DNS-u. Pojedinci tvrde da su posljednje smjene kadrova u Prijedoru, gradu koji slovi za uporište DNS-a, samo kap koja je prelila čašu jer su smjene njihovih kadrova počele prije godinu.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari