• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 05:31
  • 08 / 10 / 2019
POČINJU RADOVI NA AUTO-PUTU BEOGRAD-SARAJEVO: KUDA ĆE PROĆI SAOBRAĆAJNICA VRIJEDNA 250 MILIONA EVRA
  • 642
  • 0

POČINJU RADOVI NA AUTO-PUTU BEOGRAD-SARAJEVO: KUDA ĆE PROĆI SAOBRAĆAJNICA VRIJEDNA 250 MILIONA EVRA

Danas će, u prisustvu predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, svečano biti označen početak radova na autoputu Beograd – Sarajevo, deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Ovaj autoput, značajan za povezivanje cijelog regiona, gradiće se, prema informacijama koje je Tanjug dobio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u dva pravca Bijeljina - Sremska Rača (granica sa BiH) - Kuzmin i Požega - Kotroman (granica sa BiH).

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica potpisan je, inače, 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.

Vrijednost komercijalnog ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin - ukupno 225 miliona evra - i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman - 25 miliona evra.

Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije. Autoput Beograd-Sarajevo, dionica Bjeljina-Sremska-Rača-Kuzmin - veza sa autoputem E-70, Beograd-Zagreb - ima dužinu od oko 18 kilometara.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom,

Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji. Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin - Sremska Rača, počeli su krajem avgusta ove godine i radi se na raščišćavanju terena, a izgrađen je i kamp izvođača.

Dionica je, objašnjavaju nadležni, projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smijer vožnje) i srednjim razdijelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Dionica auto-puta od Kuzmina do Sremske Race, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini. Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače.

Glavni objekat na trasi autoputa je most preko rijeke Save kod Sremske Rače, a dužina mosta je oko 1,3 kilometara. Pored mosta preko rijeke Save, predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dalje, autoput E-761, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

Od tehničke dokumentacije za ovu dionicu, kažu u ministarstvu, usvojena je Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je Reviziona komisija usvojila 2010. godine. Potrebno je još, dodaju, izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, a što je obuhvaćeno komercijalnim ugovorom sa kompanijom Tašjapi.

IZVOR: TANJUG

Komentari