• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:32
  • 15 / 10 / 2019
MAŠINU ZA DEMINIRANJE DIZAJNIRAO FUDBALER!
  • 492
  • 0

MAŠINU ZA DEMINIRANJE DIZAJNIRAO FUDBALER!

U Brodu je u toku testiranje mašine za uklanjanje rastinja i uništavanje zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava proizvedene u Tehničkom remontnom zavodu u Bratuncu.

Mašina MH 17 koja je "posljednja riječ tehnike", rađena je za potrebe resornog ministarstva, a njena namjena je uklanjanje vegetacije na područjima na kojima postoji opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, konkretno na vodozaštitnim objektima koji se planiraju rekonstruisati.

MH 17 koja za dan uredi do hektar i po zemljišta će nakon finalne izrade biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema.

Nakon završetka testitanja odnosno otklanjanja nedostataka i usavršavanja svih operativno- tehničkih karakteristika, mašina MH 17 tražiće kupce i na inostranom tržištu a za kupovinu 10 komada već se uveliko interesuju neke arapske zemlje, kažu u Republičkoj upravi Civilne zaštite koja je krajem prošlog mjeseca u Brodu organizovala i obuku za rukovanje novom mašinom.

Zanimljiva činjenica vezana za MH 17 jeste da ga je dizajnirao nekadašnji sportista, tačnije fudbaler i golman. Riječ je o Darku Marčeti iz Kleka kod Zrenjanina.

Volio je najvažniju sporednu stvar na svijetu, ali se upustio u preduzetničke vode i vrijedno njegovao svoj talenat za dizajn. Crtao je automobile svakodnevno, pravio i makete, da bi danas, nakon mnogo uloženog truda, postao dizajner u Tehničkom remontnom zavodu u Bratuncu.

Osim dizajna jedne od najsnažnijih mašina za deminiranje Marčeta je zaslužan i za izgled prvog oklopnog vozila Republike Srpske - Despota.

 

IZVOR-MONDO.BA

Komentari