• VIJESTI, SVIJET
  • 05:38
  • 15 / 10 / 2019
RUSIJA I KINA RIVALI NA ZAPADNOM BALKANU
  • 316
  • 0

RUSIJA I KINA RIVALI NA ZAPADNOM BALKANU

 Iako su i Rusija i Kina zainteresovane za region zapadnog Balkana i protiv sebe imaju sumnjičavi Zapad koji se plaši njihovog uticaja, ove dvije zemlje se u regionu više ponašaju kao rivali nego kao sile koje imaju zajedničke interese, piše uticajni američki digitalni medij "Global Post" (GP).

Kako ističe autor članka, postoje tri razloga koja Rusiju i Kinu više čine rivalima nego saradnicima, te oni uključuju tri glavne oblasti - energetiku, različite interese i istorijske barijere.

List objašnjava da je energetika glavna oblast koja Rusiju motiviše da se uključi u dešavanja na zapadnom Balkanu, te da je energetska ovisnost glavni adut u mekoj moći koju ta zemlja projicira u regionu. Nasuprot tome, kako ističe GP, Kina je takođe počela da kupuje energetske objekte na Balkanu i na taj način voljno ili nevoljno postaje ruski rival.

"Kina je 2016. godine kupila jednu od najvećih naftnih kompanija u Albaniji, a u okolnim zemljama i prava na eksploataciju energetskih resursa. Mnoge zapadnobalkanske zemlje zavise od Rusije u energetskom smislu, a to Moskva vješto zna da koristi. Ako Kina nastavi da prodire na energetska tržišta, sve to bi se moglo promijeniti", navodi autor.

Osim toga, kako upozorava GP, Rusija mudro manevriše da ne postane ekonomski vazal Kine, koja, kako se navodi, ima šest puta veću ekonomiju od Rusije, te i dalje raste, dok je bruto domaći proizvod Rusije trenutno u stagnaciji.

"Rusija razumije da im se više isplati da svoju agendu pravi bez Kine kako bi izbjegla partnerstvo pod nejednakim uslovima i na taj način se potčini Kini", navodi se u članku.

Što se tiče različitih geostrateških interesa, list navodi da Rusija ima veliki interes u bezbjednosnoj komponenti, odnosno pokušajima sprečavanja regiona da završi u NATO savezu, dok Kina ovu vrstu problema nema u svojoj agendi u regionu.

"Nejasno je kako bi ova vrsta ruske politike mogla pomoći Kini, koja se isključivo brine da zadovolji svoje ekonomske interese", navodi se u tekstu.

Istaknuto je da ovo ne znači da Kina nema svoje geostrateške interese u regionu, ali da je prioritet te zemlje obezbijediti svoje ekonomske interese u pogledu razvoja projekta "Pojas i put", koji bi služio za lakše ekonomsko povezivanje Kine s Evropom.

Što se tiče istorije, autor teksta ukazuje na to da Kina nema negativnu istorijsku hipoteku u regionu, a da Rusiju pojedine zemlje regiona i dalje gledaju kroz rusko istorijsko prisustvo u ranijim vremenima.

"Dobar dio svojih ekonomskih uspjeha u regionu Kina može zahvaliti tome što se može u svim zemljama promovisati kao neutralni igrač, dok je Rusija poznata po svom istorijskom uticaju na pravoslavno stanovništvo i širenju ideje panslavizma", navodi se u tekstu.

Napominje se da Kina ne želi da kroz direktno partnerstvo s Rusijom ugrozi svoj najvredniji ulog u regionu - neutralnost.

"Barem u doglednoj budućnosti, Zapad može biti miran da će Rusija i Kina biti rivali u regionu, ali i nadati se da te zemlje neće naći način da se udruže", zaključeno je u tekstu.

 

IZVOR-NEZAVISNE

Komentari