• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:49
  • 18 / 10 / 2019
TRNINIĆ: POVOLJNIJA STATISTIKA ZA OSAM MJESECI OVE GODINE
  • 560
  • 0

TRNINIĆ: POVOLJNIJA STATISTIKA ZA OSAM MJESECI OVE GODINE

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je statistika koja se odnosi na bezbjednost saobraćaja i broj nezgoda na putevima u Srpskoj, kao i broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih lica, povoljnija za osam mjeseci ove godine nego u istom prošlogodišnjem periodu.
"Imamo značajno smanjenje broja saobraćajnih nesreća, smanjenje broja smrtno stradalih, statistika je povoljnija, ali smo mi nezadovoljni i nećemo biti zadovoljni sve dok bude ijedno smrtno stradalo lice", rekao je Trninić novinarima nakon sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske u Istočnom Sarajevu.

Trninić je rekao da su namjenski utrošena sredstva od jedan odsto od osiguravajućih društava, prikupljana prema zakonu o osiguranju vozila, napominjući da je odredba ukinuta u oktobru prošle godine.

"Izvršena je nabavka, isključivo sve za Ministarstvo unutrašnjih poslova, od stacionarnih radara, opreme za policiju, presretača, mobilnih radara i smatram da su ta sredstva u visini od tri i po miliona KM, proteklih godina dok je bio na snazi ovaj zakon, dala sigurno pozitivne efekte i to je jedan od razloga koji je uticao na ovu pozitivnu statistiku", istakao je Trninić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović
rekao je da su za devet mjeseci na putevima u Srpskoj smrtno stradala 82 lica, pet manje nego u istom periodu prošle godine.

"Nije neko veliko smanjenje, čime bismo mogli da budemo zadovoljni, jer nismo. Kod saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalima i dalje vodeći uzrok neprilagođena i nepropisna brzina kretanja", izjavio je Radović novinarima.

On je dodao da je neprilagođena brzina u oko 54 odsto slučajeva uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalima.

Radović je naveo da zabrinjava podatak da je za prvih šest mjeseci ove godine na putevima Republike Srpske smrtno stradalo 46 lica, a samo u julu i avgustu 38 lica, bez obzira na izuzetno pojačane preventivne kampanje i aktivnosti Ministarstav unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, te auto-moto saveza.

Prema njegovim riječima, tokom ljeta uvijek je više smrtno stradalih i u narednom periodu potrebno je tražiti odgovor na ta pitanja.

"Statistika pokazuje da najviše stradaju mladi od 21 do 31 godinu u ovim mjesecima. Zabrinjava i to da najveći broj smrtno stradalih u periodu od ponoći do četiri sata ujutro. To je vrijeme kada se izlazi, vozi i kada ste umorni, nekad i pod dejstvom alkohola, posebno u ljetnim mjesecima, kada su česte proslave i noćni život je zastupljeniji", istakao je Radović.

On je dodao da je na sjednici razgovarano i o finansiranju bezbjednosti saobraćaja i da bi u narednom periodu trebalo pronaći održivi model za to.

Radović je rekao da su u protekom periodu u lokalnim zajednicama urađeni mali projekti koji doprinose značajno povećanju bezbjednosti saobraćaja.

Trninić i Radović najavili su za sljedeću sedmicu, 24. i 25. oktobar, osmu međunarodnu konferenciju bezbjednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici koja će biti održana u Banjaluci uz podršku Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 

iZVOR: AGENCIJE

Komentari