• VIJESTI, SVIJET
  • 13:38
  • 20 / 08 / 2019
U ZATVOR ZBOG KRAĐE 40 KILOGRAMA PIJESKA
  • 593
  • 0

U ZATVOR ZBOG KRAĐE 40 KILOGRAMA PIJESKA

Jednom paru iz Francuske koji je uhvaćen sa 40 kilograma pijeska u automobilu kada je odlazio sa Sardinije prijeti zatvorska kazna od 6 godina.

Oni su izjavili da su pijesak uzeli kao suvenir i da nisu bili svjesni da krše zakon. Naime, poznati sardinijski bijeli pijesak se smatra javnim dobrom i strogo ga je zabranjeno iznositi sa ostrva.

Godinama se lokalno stanovništvo bunilo zbog lopova koji su krali prirodne znamenitosti, uključujući i pijesak, zbog čega je donijet zakon kojim se zabranjuje iznošenje pijeska, šljunka i školjki sa ostrva.

Turisti, najviše Evropljani, a među njima i Italijani, pijesak stavljaju u flaše i potom ga prodaju na onlajn aukcijama.

Prema zakonu donijetom 2017. godine, trgovina pijeskom, šljunkom i školjkama je nelegalna i kažnjava se novčanim iznosima do 3.000 evra.

Francuskom paru zato sada prijeti zatvorska kazna između jedne i šest godina zbog krađe, i to uz otežavajuću okolnost pošto se radi krađi imovine koja je javno dobro.

Francuzi su pesak natrpali u 14 plastičnih flaša, a uzeli su ga sa plaže Čija, koja se nalazi na južnom dijelu Sardinije. Policija ga je pronašla u njihovom automobilu dok su, u luci Tores, čekali da se ukrcaju na trajekt za Tulon.

Vlasti su zabrinute jer sa ostrva godišnje nestane nekoliko tona dragocijenog pijeska.

„Pješčane plaže su jedna od glavnih atrakcija na Sardiniji. Njima prete dvije pojave: erozija, koja je dijelom prirodna i izazvana podizanjem nivoa mora zbog klimatskih promena, i krađa pijeska koju počine turisti“, rekao je za Bi-Bi-Si ekolog Pjerluiđi Koko, stanovnik glavnog grada Sardinije Kaljarija.

Komentari