• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 12:40
  • 23 / 10 / 2019
U PROTEKLIH PET GODINA BRAŠNO I GORIVO JEFTINIJI, HLJEB I PREVOZ SKUPLJI
  • 552
  • 0

U PROTEKLIH PET GODINA BRAŠNO I GORIVO JEFTINIJI, HLJEB I PREVOZ SKUPLJI

Cijene većine osnovnih životnih namirnica i goriva u Republici Srpskoj niže su u odnosu na prije pet godina, a više novca iz kućnog budžeta građana odlazi na hljeb, komunalne usluge i prevoz koji su za pola decenije znatno poskupjeli.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proteklog mjeseca u odnosu na septembar 2014. godine pale su prosječne cijene brašna, mesa, mlijeka, ulja, voća, povrća i goriva, dok su hljeb, kafa, drvo za ogrev, pelene, komunalne usluge i prevoz poskupjeli.

Sve vrste mesa, izuzev teletine, jeftinije su nego prije pet godina. Za kilogram svježe piletine potrebno je izdvojiti 4,54 KM, dok je u septembru 2014. godine bilo potrebno 1,12 maraka više.

Statističari su izračunali i da je kilogram junetine s kostima jeftiniji za 0,82 KM nego prije pet godina, dok sladokusci koji za svoj meni radije biraju svinjetinu bez kosti plaćaju 0,96 KM manje. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić ističe za “Glas Srpske” da su nelojalna konkurencija i prekomjeran uvoz mesa sumnjivog kvaliteta gotovo potopili domaću proizvodnju.

- Statistika pokazuje da je na trpezama u BiH svega sedam odsto domaće hrane, a sve ostalo se uvozi. Mi smo odavno izgubili utakmicu sa uvoznicima koji meso sumnjivog kvaliteta dovoze i prodaju po niskim cijenama - rekao je Maljčić, naglasivši da je krajnje vrijeme da se uvedu prelevmani na uvoz mesa. 

Građani su proteklog mjeseca litar mlijeka u prosjeku plaćali 0,07 KM manje nego u septembru 2014. godine, a istu količinu ulja 0,19 KM manje. Kilogram paradajza jeftiniji je za 0,76 maraka, a kilogram jabuka za 0,29 KM.

Uprkos dodatnim akcizama na gorivo koje su uvedene lani u BiH, statistika pokazuje da je gorivo u Srpskoj jeftinije u odnosu na prije pet godina, pa je tako za litar benzina 98 u septembru bilo potrebno 2,34 KM, dok je prije pola decenije koštao 2,37 KM, dok je litar dizela u prosjeku sada jeftiniji za 13 feninga. 

Uprkos pojeftinjenju goriva, posmatrano u ovom petogodišnjem periodu, prevoznici cijene nisu spustili, pa je karta u gradskom prevozu u prosjeku skuplja za 0,15 KM. Cijene su podigli i taksisti, pa se po pređenom kilometru plaća 20 feninga više u odnosu na septembar 2014. godine.

Iako je godinama za poskupljenje pekarskih proizvoda opravdanje bilo rast cijena goriva i osnovnih namirnica, sudeći prema zvaničnim podacima statističara, razloga za drastične razlike u cijenama nema.

Cijena bijelog brašna po kilogramu niža je za 0,04 marke u odnosu na septembar 2014. godine, ali je cijena bijelog hljeba za toliko viša, dok ljubitelji polubijelog hljeba za kilogram moraju iskeširati u prosjeku 0,38 KM više. Razloge za to pekari nalaze u povećanju plata radnicima. 

- Hljeb i pekarski proizvodi poskupljuju usljed povećanja cijene rada. Proizvodnja hljeba je i dalje intenzivna, veoma malo je prisutna automatizacija.

Borimo se da kupimo automatske mašine kako bismo smanjili broj radnika - rekao je predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić i dodao da se poskupljenja mogu očekivati i u narednom periodu.

Predsjednica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da se cijene proizvoda na policama marketa mijenjaju iz mjeseca u mjesec, zbog čega je teško dobiti realnu sliku.

- Globalno gledano konstantno je prisutan tihi rast cijena. Jedino kod nas nema te uzročno-posljedične veze da kada gorivo pojeftini, padnu i cijene

Prosječna plata

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna septembarska plata nakon oporezivanja iznosila je 909 KM i u odnosu na avgust nominalno je manja za 0,2 odsto, a realno manja za 0,8 odsto.

- Najviši prosjek od 1.426 KM bio je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a najniži u području građevinarstva 631 KM - naveli su u Zavodu.

IZVOR: GLAS SRPSKE

Komentari