• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:49
  • 25 / 10 / 2019
GODIŠNJA PUTARINA U REPUBLICI SRPSKOJ NAJSKUPLJA U EVROPI
  • 532
  • 0

GODIŠNJA PUTARINA U REPUBLICI SRPSKOJ NAJSKUPLJA U EVROPI

Cijena putarine u Republici Srpskoj višestruko nadmašuje godišnju cijenu u nekim od najrazvijenijim zemljama Evrope.

Od Doboja, odnosno naplatnog mjesta Kladari, do Banjaluke, tj. naplatnog mjesta Jakupovci, putarina za putnička vozila u jednom smjeru košta sedam maraka, a godišnja čak 2.800 KM.

To je, recimo, 16 puta više nego u Austriji, gdje godišnja vinjeta, kojom možete krstariti svim tamošnjim autoputevima, iznosi, konvertovano u našu valutu, 174 marke.

Od Jakupovaca, odnosno Banjaluke, do Gradiške (Čatrnja), umjesto dosadašnjih dvije i po marke, putarina za putnička vozila uskoro će koštati tri i po KM.

Ili, ukoliko se odlučite za godišnju kartu, ta cifra se množi sa brojem 400, te omogućava neograničen broj prolazaka na relaciji Banjaluka - Gradiška i obrnuto, što znači da će vas vožnja za 12 mjeseci koštati 1.400 KM.

Nije ni to, međutim, vrh ledenog brijega jer od Kladara (Doboj) do Čatrnje (Gradiška) putarina za putnička vozila košta 10 maraka, dok za godišnju kartu treba da izdvojite 4.000 KM. Cijene su, naravno, dosta više za teretni program i autobuse.

Da je putarina u Srpskoj skuplja nego u znatno bogatijim evropskim državama lako je ustanoviti. Naime, godišnja vinjeta u Austriji za lična vozila do tri i po tone košta 89,20 evra, u Sloveniji 110 evra, a u Švajcarskoj 40 franaka, odnosno oko 70 maraka.

U Bugarskoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 evra, koliko košta i u Slovačkoj. Godišnja putarina za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 evra, a u Rumuniji 96 evra, pišu "Nezavisne novine".

Uredbom o visini putarine, koju je usvojila Vlada RS, kako je saopšteno, utvrđuje se visina putarine na svih 106 kilometara autoputa koji su u upotrebi, i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

"Uredbom se utvrđuje visina putarine za korišćenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine", naveli su iz Vlade RS.

Kako su rekli, kao stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine predviđene su periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte, koje će vrijediti za određenu relaciju, i popusti u rasponu od 15 odsto do 25 odsto koji će vrijediti na cijeloj mreži autoputeva.

Mjesečna karta važi za kalendarski mjesec, a obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mjesec dana na toj relaciji.

Godišnja karta važiće od datuma kada je kupite pa narednih godinu dana, a njena cijena obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 400 i omogućava neograničen broj prolazaka na toj relaciji. Ili, praktično, Gradiščanin koji uzima godišnju kartu do Banjaluke platiće je 1.400 maraka.

 

IZVOR-MONDO

Komentari