• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 06:43
  • 31 / 10 / 2019
DEPOZITI GRAĐANA 12,89 MILIJARDI KM, NAJVEĆI DO SADA
  • 406
  • 0

DEPOZITI GRAĐANA 12,89 MILIJARDI KM, NAJVEĆI DO SADA

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra dostigli su najveći zabilježeni nivo, odnosno 12,89 milijardi KM i veći su za 1,06 milijardi KM ili 8,9 odsto u odnosu na kraj septembra prošle godine, podaci su Centralne banke BiH.

Ako se depoziti stanovništva posmatraju po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti u septembru iznose 5,66 milijardi KM ili 43,9 odsto ukupnih, od čega kratkoročni čine 478 miliona KM, a dugoročni 5,18 milijardi KM.

Transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 7,23 milijarde KM ili 56,1 odsto ukupnih depozita stanovništva, saopšteno je iz Centralne banke.

- Postoje značajne razlike u tempu rasta, zavisno od tipa depozita. Najbrže rastu transakcijski računi, koji su porasli za 17,3 odsto, odnosno 562 miliona KM, zatim depoziti po viđenju koji bilježe porast od 9,4 odsto, odnosno 293 miliona KM - navedeno je u saopštenju.

Iz Centralne banke navode da oročeni i štedni depoziti, koji odražavaju pravu štednju, takođe rastu, ali slabijim tempom i na godišnjem nivou su zabilježili rast od 3,8 odsto, odnosno 204 miliona KM, što govori da stanovništvo ipak nema prostora za izdašniju dugoročnu štednju.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 5,52 milijarde KM, što čini 42,8 odsto učešća, a što je značajno više nego prije šest godina kada je učešće depozita u domaćoj valuti bilo 38 odsto, dok depoziti u evrima iznose 6,74 milijarde KM ili 52,2 odsto, a depoziti u ostalim stranim valutama 638 miliona KM ili pet odsto.

Iz Centralne banke ukazuju da se građani odlučuju na štednju iz više razloga i motiva - zbog vanrednih okolnosti i hitnih slučajeva, brige za moguće opadanje kupovne moći u budućnosti, za manje ili veće nabavke, kako bi sebi priuštili nešto, da bi izbjegli zaduživanje, za starost kao dopunu penzije ili zbog zdravstvenog osiguranja.

- Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da svoja finansijska sredstva drži na računima u bankama, a preko kojih obavljaju tekuće transakcije ili štede za kasnije periode - istakli su iz Banke.

U saopštenju je navedeno da depoziti stanovništva imaju najveće učešće od 55,2 odsto u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, pa stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka.

- Na osnovu tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti da finansiraju i doprinose efikasnijem funkcionisanju i rastu ekonomije, te da pomognu u redukciji neformalne transakcije - saopštili su iz Centralne banke.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra - na dan kada je 1924. godine u Milanu održan Prvi međunarodni kongres štedioničara na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat, te su zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj. Ustanovljen je i Svjetski dan štednje s ciljem popularizacije štednje širom svijeta.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari