• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 15:32
  • 31 / 08 / 2019
INSPEKTORI ČEŠLJAJU PLATNE LISTE
  • 618
  • 0

INSPEKTORI ČEŠLJAJU PLATNE LISTE

Poreska uprava Republike Srpske dobila je instrukcije od predsjednika Vlade Radovana Viškovića da krene u kontrole poslovanja poslodavaca i ispita koliko se primjenjuje Zakon o podsticajima u privredi koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, saznaje “Glas Srpske”.

Pored toga, inspektori su dobili nalog da posebnu pažnju obrate na tokove gotovine i utvrde u kojoj mjeri poslodavci krše zakon tako što radnicima dio zarade isplaćuju u kešu i izbjegavaju plaćanje poreza i doprinosa.

- Prema zvaničnim podacima, dobit poslodavaca u Srpskoj prošle godine porasla je za 11,7 odsto, a plate radnika za manje od tri odsto. To budi sumnju da je i dalje prisutna praksa da poslodavci dio zarada radnicima daju u kovertama. Ta praksa se mora suzbiti i zato je inspektorima data instrukcija da idu u kontrole - kaže naš izvor iz Vlade RS.

Da će se poslodavci već početkom naredne sedmice naći na meti poreskih inspektora, za “Glas” je potvrdio i direktor Poreske uprave RS Goran Maričić koji kaže da je od Vlade došla instrukcija da se inspektori upute u kontrolu primjene Zakona o podsticajima u privredi.

- Vlada je omogućila poslodavcima da prekinu sa lošom praksom isplate dijela plate u kešu. Naši inspektori će kontrolisati da li su i u kojoj mjeri privrednici iskoristili tu mogućnost, a normalno je da će se u kontroli ići i prema subjektima koji imaju značajnu dobit - kaže Maričić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da podržava instrukciju predsjednika Vlade da se ide u kontrolu, kao i njegov stav kada je u pitanju reorganizacija i reforma kontrolnih organa, ali, kako kaže, postavlja se pitanje da li će to biti ispunjeno od strane onih koji to treba da urade.

- Što se tiče Zakona o podsticajima u privredi, on nudi privrednim subjektima mogućnost da povećaju plate zaposlenima, ali ih ne obavezuje na to. Naš stav je da bi svi trebalo da ga primijene i povećaju plate svojim zaposlenima, ali značajan broj poslodavaca nije uopšte pokazao namjeru da primijeni taj zakon, niti o tome razmišljaju - objašnjava Mišićeva. Ona ističe da Poreska uprava može da prekontroliše kolika je bila plata prije stupanja na snagu zakona o podsticajima, a kolika je nakon početka njegove primjene, ali da ostaje otvoreno “pitanje koverata”.

- Veliki broj radnika je faktički dobio po 30 maraka od Vlade koja se tog iznosa odrekla kada je povećala neoporezivi dio plate sa 200 na 500 KM, ali onda su u kovertama dobili 30 maraka manje. Pitanje je kako će to prekontrolisati poreski inspektori, a usuđujem se da kažem da je više dobiti u sivoj zoni nego što je prijavljeno, a prošle godine je prijavljeno oko 1,66 milijardi KM - kaže Mišićeva.

Nelojalna konkurencija

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da poslodavci podržavaju borbu protiv sive ekonomije.

- Vlada je kroz zakon o podsticajima dala mogućnost onima koji su u sivoj zoni da sa malom nadoplatom izađu iz te zone i normalno je da preko poreskih organa provjerava u kojoj mjeri su poslodavci iskoristili tu mogućnost. U svakom slučaju, oni koji posluju u sivoj zoni predstavljaju nelojalnu konkurenciju i ugrožavaju poslodavce koji uredno izmiruju sve obaveze i zato podržavamo najavljene aktivnosti PURS-a - kaže Trivić.

IZVOR: GLAS SRPSKE

Komentari