• VIJESTI, BIJELJINA
  • 15:33
  • 31 / 08 / 2019
RUSI STIŽU U "ORAO"
  • 719
  • 0

RUSI STIŽU U "ORAO"

Ruske kompanije spremne su da ulažu u namjensku industriju u Srpskoj i već idućeg mjeseca delegacija tamošnje firme ODK posjetiće Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine kako bi sagledala kapacitete preduzeća i napravila plan saradnje.

Saradnja sa ruskim kompanijama omogućena je zahvaljujući memorandumu koji je Vlada RS potpisala sa ruskom državnom korporacijom “Rosteh” na Međunarodnom vazduhoplovnom samitu “MAKS 2019” koji je nedavno održan u Moskvi.

Delegaciju iz RS, koju je predvodio ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević, činili su i predstavnici privrednih društava “Orao”, “Kosmos” i “Tehnički remont Bratunac”. Petričević je istakao da su u Moskvu otišli na poziv korporacije “Rosteh” koja je sačinjena od 11 holdinga.

- “Rosteh” ima samo dva međunarodna sporazuma i ovaj sporazum sa Vladom RS  govori o njihovoj odlučnosti da ulažu u Srpsku i to u namjensku i civilnu industriju - rekao je Petričević i dodao da su ruski partneri iskazali veliko interesovanje i želju da dođu u posjetu RS, gdje bi sa stručnim timovima tokom sedmodnevnog boravka vidjeli stanje na terenu. Petričević je pojasnio da memorandum obuhvata saradnju u novim tehnologijama, inovacijama i saradnju u energetskom sektoru, metalskoj industriji i zdravstvu.

Vršilac dužnosti direktora kompanije “Orao” Biljana Marković naglasila je da su ruske kompanije pokazale veliku zainteresovanost za saradnju, te da je primarni cilj “Orla” da obezbijedi put za opstanak na tržištu u narednih 15 godina, jer će motori koje sada remontuju uskoro zastarjeti.

- Stručni tim ODK-a će uraditi analizu kako bi procijenio u kojoj mjeri bi “Orao” mogao biti angažovan na remontu motora, prije svega za “MiG-29” - rekla je Markovićeva.

IZVOR: GLAS SRPSKE

Komentari