• VIJESTI, REGION
  • 06:34
  • 11 / 11 / 2019
VUČIĆ: DO KRAJA GODINE U SJEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU BEZ PASOŠA
  • 629
  • 0

VUČIĆ: DO KRAJA GODINE U SJEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU BEZ PASOŠA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare na Ohridu rekao da će dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom omogućiti da građani Srbije u Sjevernu Makedoniju i Albaniju putuju samo sa ličnim kartama.

U Ohridu se zajedničkim obraćanjem novinarima završava sastanak lidera Zapadnog Balkana.

U Sjevernoj Makedoniji danas su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Na sinoćnjem sastanku Vučića, Zaeva i Rame postignut je dogovor o zajedničkim radnim dozvolama i prelasku granica bez pasoša.

Vučić je na današnjoj konferenciji za medije rekao da će uvođenje dežurstava za fitosanitarne inspekcije omogućiti brže kretanje kamiona.

- Predstavnici Svetske banke rekli su da će se uštedeti oko 120 miliona evra samo ako se dežurstva uvedu na pojedinim prelazima - rekao je Vučić.

Objašnjava da će poljoprivrednici od toga imati veliku korist.

- Proizvođačima paradajza iz Albanije biće mnogo lakše da izvezu svoju robu koja je lako kvarljiva, da zarade i planiraju novu proizvodnju -  rekao je Vučić.

Ovaj dogovor omogućiće i da, u slučajevima kada isti investitori posluju u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, mogu da razmjenjuju radnike i inženjere.

- Time ćemo drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za direktne strane investicije. Moći ćete da vidite značajan rast jer ćemo zajedno da kreiramo bolji ambijent - rekao je predsjednik Srbije.

Najavio je i da će građani Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije moći da putuju bez pasoša, samo sa ličnom kartom, pa će biti organizovane i zajedničke turističke ponude.

Vučić je ranije za RTS rekao da je dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom dobar za građane. Očekuje da će on, ipak, biti napadnut zbog važnosti odluka.

IZVOR: RTS

Komentari