• VIJESTI, REGION, SVIJET
  • 07:11
  • 13 / 11 / 2019
RAMA: PRIŠTINA UGROŽAVA SPOLJNU POLITIKU ALBANIJE
  • 616
  • 0

RAMA: PRIŠTINA UGROŽAVA SPOLJNU POLITIKU ALBANIJE

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da političari u Prištini, suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog "mini Šengena", ugrožavaju spoljnu politiku Albanije, zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

Rama je za albansku televiziju Top čenel rekao da je dugo vremena objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredjeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj procesa "mini Šengena" i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razumije, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

- Ako se pretvara da razumije ili ne razumije, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne vjerujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije - rekao je Rama.

Povodom izjave Kurtija o otvaranju granica između Albanije i samoproglašenog Kosova, rekao je da tako nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije.

- Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama - rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede taksu na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, prije svega kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

IZVOR: TANJUG

Komentari