• VIJESTI, REGION
  • 08:09
  • 15 / 11 / 2019
DESET GODINA OD SMRTI PATRIJARHA PAVLA
  • 1442
  • 0

DESET GODINA OD SMRTI PATRIJARHA PAVLA

Danas se navršava deset godina od smrti Patrijarha Pavla, jednog od duhovnih orijentira srpskog naroda.

Skromni čovjek iz koga je progovarala mudorst rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. Hirotonisan je u beogradskoj Sabornoj crkvi 22. septembra 1957. od patrijarha Vikentija i episkopa pakračkog Emilijana, zvorničko-tuzlanskog Longina i žičkog Germana.

U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu i Metohiji proveo je 33 godine.

Na vanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predjsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamjenik tada oboljelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na tzv. “apostolski način” tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Tako je Pavle postao 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Ustoličen je 2. decembra 1990. u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu od strane 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada Jevanđelje.

Nikada nije imao kola ni telefon…”Kome sam potreban, neka mi piše”, govorio je. Imao je veliku ljubav prema ljudima, ali nije volio neradnike i pušače. Podizao je kuće sirotinji sa Kosova i Metohije.

Škrt je bio prema sebi, a izdašan pomažući drugima u stradanju, nevolji, patnji.

Evo nekih najzanimljivih priča u kojima se ogleda prava ljudskost i duhovitost patrijarha Pavla.

Upozorenje bogoslovu

Jednom prilikom, za vrijeme bogosuženja, dogodilo se da je morao da upozori jednog bogoslova koji je bio za pjevnicom:

“Sinko, obratite malo više pažnje…, čini mi se da vi to ne radite baš kako bi trebalo!”

Ovaj odgovori, pomalo uvrijeđeno: “Pa, znate, Vaša Svetosti, svaka ptica pjeva svojim glasom!”

Patrijarh će na to: “Jeste, sinko, ali u šumi. Ovo je Crkva.”

Vožnja mercedesom

Beograđani su patrijarha Pavla često susretali na ulici, u tramvaju, u gradskom autobusu… Jednom prilikom, dok je sam išao uzbrdo trotoarom ulice Kralja Petra, u kojoj je sjedište Patrijaršije, sustiže ga, u najnovijem modelu “mercedesa”, sveštenik jedne od najpoznatijih beogradskih crkava. Zaustavio je automobil, izašao i obratio se patrijarhu:

“Vaša Svetosti, dozvolite da vas povezem! Samo recite gdje treba…”

Patrijarh ne htjede da ga odbije, uđe i sjede. Čim krenuše, videvši kako luksuzno izgleda ovaj automobil, upita ga patrijarh:

“A, je l’ te, oče, čiji je ovo auto?”

“Moj, Vaša Svetosti!” kao da se pohvali protojerej.

“Stanite!” zapovedi patrijarh Pavle. Izađe, prekrsti se i reče svešteniku: “Neka vam je Bog na pomoći!”

Drugar Paja

Svojevremeno je jedan novinar ispričao kako je u džepu jakne svoga sina stalno nalazio bombone. Pitao ga je otkud mu, a mališan je govorio “Dao mi moj drug Paja”. Posle nekog vremena ocu je ti bilo čudno jer nije znao nijednog drugara po imenu Paja. Dječak mu je kada ga je pitao “Ko ti je taj drugar Paja” rekao “Pa, naš patrijarh. On nam uvijek kada prolazi pored parka da bombone, Mi ga volimo, on je naš drugar.”

Na Kosovu

Jednom prilikom, kada je kao vladika Patrijarh Pavle boravio na Kosovu i Metohiji, dogodilo se da ga je zaustavila naoružana albanska banda.

Navodno su pripadnici te bande ili članovi takozvane OVK zatražili od patrijarha da tu na licu mjesta klekne i pomoli se za postradale Albance. Na takav jedan zahtjev patrijarh im je smireno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru. Zbog ovog odgovora, on je nastavio put nepovrijeđen.

Vožnja autobusom

Idući u crkvu na Banovom brdu i usred ljeta koristio je gradski prevoz. Kada je njegov pratilac sugerisao da se ne ide autobusom jer je vrućina, a autobus prepun ženskog razgolićenog svijeta, patrijarh mu je odgovorio “Znate, svako vidi ono što želi.”

 

IZVOR-MONDO

Komentari