• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:14
  • 22 / 11 / 2019
TUŽILAŠTVO FORMIRALO PREDMET ZBOG POTRESNIH FOTOGRAFIJA U PAZARIĆU
  • 475
  • 0

TUŽILAŠTVO FORMIRALO PREDMET ZBOG POTRESNIH FOTOGRAFIJA U PAZARIĆU

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet zbog šokantnih fotografija o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

"Obavještavamo vas da je formiran predmet i da će hitno biti provjereni navodi u vezi sa objavljenim fotografijama", potvrdili su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za "Nezavisne novine".

Na fotografijama i video-snimcima koji su dostavljeni medijima vide se djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu, iznijela je na jučerašnjoj konferenciji za novinare poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić.

Ispred sjedišta Vlade Federacije BiH danas se okupilo nekoliko stotina građana tražeći da federalna Vlada hitno reaguje na dešavanja u Zavodu Pazarić.

Ćudić se danas javnosti obratila putem Facebooka i objasnila od kada datiraju snimci do kojih je došla

Delegacija EU u BiH očekuje da nadležne vlasti bez odgađanja temeljno istraže navode o lošem tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić i obezbijede brz i adekvatan institucionalni odgovor.

"U međuvremenu je izuzetno važno obezbijediti odgovarajuću dodatnu brigu za štićenike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH, koja je, kako se navodi, zgrožena šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana štićenika Zavoda Pazarić.

U saopštenju se ističe da zaštita i promocija prava djeteta i lica sa invaliditetom predstavljaju obavezu i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH.

"Sistematsko rješenje za obezbjeđenje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu sa različitim sposobnostima treba da uvedu nadležne institucije u cijeloj zemlji. EU će nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne zaštite utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle sa invaliditetom", naglašava se u saopštenju.

 

 

IZVOR-MONDO.BA

Komentari