• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:58
  • 25 / 11 / 2019
RiTE: U RAD SE PUŠTA SISTEM ZA ODSUMPORAVANJE VRIJEDAN 80 MILIONA EVRA
  • 493
  • 0

RiTE: U RAD SE PUŠTA SISTEM ZA ODSUMPORAVANJE VRIJEDAN 80 MILIONA EVRA

Skoro puštanje u probni rad sistema za odsumporavanje, vrijednog 80 miliona evra, stabilna proizvodnja struje i eksploatacija uglja, ono je čime se mogu pohvaliti u Rudniku i Termo-elektrani Ugljevik, u godini u kojoj obilježvaju 120 godina rudnika. Na dan i krsnu slavu preduzeća, Mratindan, najavljuju: do kraja godine ispuniće plan.

U narednih mjesec dana, RiTE Ugljevik pustiće u probni rad sistem za odsumporavanje vrijedan oko 80 miliona evra. Time će, za čak 97 odsto, biti smanjena emisija štetnih gasova, kaže direktor preduzeća Čedomir Stojanović.

- Planirano je 5. decembra puštanje u probni rad, a tamo negdje krajem aprila i početkom maja i zvaničan rad sistema za odsumporavanje. Time će termoelektrana biti prvi u BiH koja je uradila taj ekološki projekat i biće ekološki najprihvatljivija TE u regionu - poručio je Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE Ugljevik.  

Vlada Srpske i resorno ministarstvo podržavaju rad RiTE, u koji je u posljednjih nekoliko godina uloženo više od 100 miliona evra za osavremenjavanje i unapređenje proizvodnje, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

- Nećemo na tome stati, želim reći da ovih dana intenzivno kao Vlada vodimo razgovore sa partnerima koji bi bili spremni da ovdje izgrade jednu cementaru na području ugljevičke opštine. Nadamo se da bi taj projekat mogao da bude ostvaren. U narednih nekoliko nedjelja nadam se da ćemo biti u prilici da kažemo nešto više o tom projektu i rezultate tih pregovora koje smo sa partnerima na tu temu imali - poručio je Petar Đokić.

Planom proizvodnje, Površinski kop Bogutovo selo trebalo bi da bude zatvoren do 2022. godine.

- Tada ćemo iscrpiti sve količine uglja koje su bile, a mi smo već sada krenuli aktivno sa radovima na otvaranju novog površinskog kopa Ugljevik istok 1, i te količine uglja koje su u tom PK će omogućiti planirani rad postojećeg bloka TE do 2039. godine - istakao je Dragiša Vidaković, izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika u RiTE Ugljevik. 

Obilježavanje 120 godina od početka rada rudnika u Ugljeviku završava 17. decembra na Dan rudara, kada će biti predstavljena i monografija preduzeća.

IZVOR: RTRS

Komentari