• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:34
  • 27 / 11 / 2019
OBUSTAVLJENA NASTAVA U CIJELOJ HERCEGOVINI, NEĆE RADITI NI VRTIĆI
  • 627
  • 0

OBUSTAVLJENA NASTAVA U CIJELOJ HERCEGOVINI, NEĆE RADITI NI VRTIĆI

Ministarstvo prosvjete i kulture RS odlučilo je da izvođenje nastave bude preventivno obustavljeno sutra u osnovnim i srednjim školama, kao i rad predškolskih ustanova na području Hercegovine zbog podrhtavanja tla na ovom prostoru.

Nastava se neće izvoditi na području opština Nevesinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, niti u gradu Trebinju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

"Ovakva odluka donesena je iz preventivnih razloga, u najboljem interesu djece, a nastava će biti kasnije nadoknađena", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poziva rukovodstvo obrazovnih ustanova na području Hercegovine da prate instrukcije nadležnih stručnih službi vodeći računa da na prvom mjestu bude bezbjednost učenika.

Direktor OŠ "Risto Proroković" Mara Šaran rekla je ranije danas da su u jutrošnjem zemljotresu oštećeni objekti područnih osnovnih škola u Kifinom Selu, Zovom Dolu i Džinovoj Mahali.

Ona je dodala da oštećenja ima i na objektima matične škole, ali da nije ugrožena bezbjednost učenika.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Nevesinje Mladen Zubac rekao je da su na području ove lokalne zajednice najviše oštećeni krovovi objekata.

"Trenutno su najveći problem stari dimnjaci koji i dalje predstavljaju opasnost za prolaznike", naveo je on.

Civilna zaštita: Nema većih oštećenja

Zemljotres koji je jutros pogodio Nevesinje nije prouzrokovao veća oštećenja, već, uglavnom, manju štetu na individualnim objektima, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović.

"Nakon detaljnog sagledavanja situacije na terenu možemo reći da nema većih oštećenja. Pričinjena je manja materijalna šteta, uglavnom na individualnim objektima, najčešće na dimnjacima", rekao je Novitović i dodao da će aktivnosti Civilne zaštite biti nastavljene i sutra.

Novitović je potvrdio da je opštinski Štab civilne zaštite donio odluku da ni sutra ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama u Nevesinju.

"Nema razloga za paniku, za opreznost da. Opreznost je neophodna jer zemljotresi ne idu samostalno. Ovo je samo jedna velika opomena da moramo pristupiti ozbiljnije prevenciji, obuci i planiranju svih mjera Civilne zaštite na prostorima opština, odnosno na području izloženom opasnosti i riziku od zemljotresa", istakao je Novitović.

Zemljotres 5,5 stepeni Rihterove skale sa epicentrom u jugozapadnom dijelu opštine Nevesinje registrovan je u 10.19 časova, a osjetio se i u ostalim opštinama istočne Hercegovine, rečeno je ranije Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Posljednji snažan zemljotres u Nevesinju registrovan je u jesen 1979. godine sa epicentrom u selu Luka, kada je oštećeno 300 kuća.

 

IZVOR-MONDO.BA

Komentari