• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:06
  • 03 / 09 / 2019
U NOVU ŠKOLSKU GODINU 128.000 ĐAKA
  • 430
  • 0

U NOVU ŠKOLSKU GODINU 128.000 ĐAKA

Školsko zvono juče je označilo kraj ljetnog raspusta širom Republike Srpske, a u juriš na petice krenulo je 128.000 osnovaca i srednjoškolaca, koji će nova znanja i vještine sticati u uređenim učionicama.

 

Da je sve spremno za početak školske 2019/2020. godine i u banjalučkoj Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” juče se uvjerila ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, koja je istakla da je raspust iskorišćen za završavanje obnova škola širom Srpske, za šta su ove godine vlade Srpske i Srbije i kabinet predsjednika Republike uložili oko 9,2 miliona KM.

- Nastava je počela u svim školama u Srpskoj. Osnovne škole pohađa oko 89.000 učenika, a srednje oko 39.000 - istakla je Trivićeva i dodala da je u prve razrede upisano 400 učenika manje nego prošle godine.

Osnovce u toj banjalučkoj školi juče su posjetili i predstavnici kompanije “m:tel”, koja petu godinu zaredom u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom RS realizuje kampanju o bezbjednosti u saobraćaju.

- Želimo da ukažemo na značaj bezbjednosti u saobraćaju. Ulice su pune đaka i za sve prvačiće u Srpskoj smo pripremili simboličan poklon - male palice “stop”, na kojima piše “Počela je škola, pazi kako voziš” - rekao je generalni direktor kompanije “m:tel” Marko Lopičić, poželjevši srećan polazak u školu prvačićima i svim ostalim učenicima.

Direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” Dragiša Grmuša rekao je da u ovoj školi ima 615 učenika od prvog do devetog razreda.

- Imamo za 10 odsto više upisanih prvačića nego lani, kao i 14 učenika koji dolaze sa drugog upisnog područja - naveo je Grmuša.

U najvećem gradu Srpske u prvi razred juče je krenulo 1.936 prvačića, što je za osam više nego prošle godine. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je tokom posjete Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski” da je tokom ljeta obnovljeno dvadesetak škola na području grada.

- Jedna od njih je i ova škola, u kojoj je prošle godine rađen krov, a ove mokri čvorovi - naveo je Radojičić i čestitao početak nove školske godine svim učenicima, nastavnicima, profesorima i roditeljima.

Svečano je bilo i u Osnovnoj školi “Branko Radičević”, najvećoj banjalučkoj školi, gdje je u prvi razred upisano 215 prvačića raspoređenih u osam odjeljenja.

- Učenici starijih razreda pripremili su program dobrodošlice prvačićima, koji su tom prilikom položili učeničku zakletvu - rekla je direktorica te škole Darija Mićić.

Početak nove školske godine prigodnim priredbama obilježen je u školama širom Republike Srpske.

Oprez u saobraćaju

Ministarstvo saobraćaja i veza RS u saradnji s Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom RS organizovalo je juče u prijedorskoj Osnovnoj školi “Branko Ćopić” edukaciju pod nazivom “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”.

- Jedan dječak je tokom prezentacije reka: “Pa mi to sve znamo” i nakon pet godina ove kampanje to je najdivniji komentar. Statistika pokazuje da nijedno dijete do 13 godina lani nije stradalo u saobraćaju i nadam se da će se taj trend zadržati - rekao je ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da je bezbjednost djece u saobraćaju veoma važna te da tome doprinosi i edukacija učenika kao učesnika u saobraćaju.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari