• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:03
  • 28 / 11 / 2019
DOGOVOR O FORMIRANJU VLASTI OTKOČIĆE PROJEKTE VRIJEDNE MILIJARDU KM
  • 513
  • 0

DOGOVOR O FORMIRANJU VLASTI OTKOČIĆE PROJEKTE VRIJEDNE MILIJARDU KM

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler ocijenio je da će dogovor članova Predsjedništva BiH omogućiti funkcionisanje Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine, ali i otkočiti milijardu KM vrijedne projekte koji su na čekanju.

Zatler je rekao da je usvojeni Program reformi BiH rezultat kompromisa, te da je u njemu sadržano dosta stvari koje su vrlo važne i EU u kontekstu Mišljenja Evropske komisije, kao što su borba protiv korupcije i obezbjeđivanje sektorskih reformi.

Kada je riječ o rokovima za dobijanje kandidatskog statusa zemalja regiona, Zatler je naveo da je potrebno iskoristiti vrijeme do samita u Zagrebu u maju 2020. godine da bi se razgovaralo o tome kako će izgledati proces proširenja.

"Imate Srbiju i Crnu Goru koje su vjerovale da napreduju, ali onda su neki u EU rekli da to nije baš tako i da nije bilo dovoljno reformi. Ali, ono što definitivno ostaje jeste evropska perspektiva za sve zemlje Balkana i u narednim decenijama", istakao je Zatler.

Prema njegovim riječima, 14 prioritetnih zahtjeva iznesenih u Mišljenju Evropske komisije biće među prioritetima u programu rada za naredne godine BiH jer je to dugoročni projekat.

"Od vlasti očekujemo da zaista razmotre te prioritete i da razrade plan kako bi se došlo do rješenja. Naravno, i mi pružamo podršku za akcioni plan koji se temelji na ovih 14 prioriteta. Ovo je zaista kvalitetna detekcija problema i mogu samo ohrabriti političare da se pozabave ovim kriterijumima i da krenu u njihovu implementaciju", rekao je Zatler za portal "Klix".

Zatler smatra da je pravosuđe u BiH zapalo u duboku krizu, koja nije rezultat samo onoga što se dešavalo u posljednje dvije godine, već da je to decenijski problem, poručujući da će EU nastaviti da insistira na rješavanju ove krize.

"Jedno od pitanja jeste provjera nosilaca pravosudnih funkcija. Morate imati taj proces provjera, bilo da je riječ o imovini ili integritetu. Jedno od važnih pitanja jeste i obezbjeđivanje fer suđenja za građane u razumnim rokovima. Građani su umorni od kontinuiranog međusobnog optuživanja sudova i tužilaštava", zaključio je Zatler.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari