• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:15
  • 29 / 11 / 2019
REVIZORI STIŽU NA STRANAČKE ADRESE
  • 507
  • 0

REVIZORI STIŽU NA STRANAČKE ADRESE

Finansijski izvještaji na desetine stranaka u BiH ponovo dolaze pod lupu Centralne izborne komisije, čiji će nadležni uskoro pokucati i na vrata najvećih partija, koje u kasama imaju više od milion maraka i zatražiti na uvid poslovne knjige.

Ta odluka donesena je juče nakon što je CIK BiH usvojio Informaciju o pregledanim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2018. godinu te usvojio listu stranaka koje će nadležni posjetiti na terenu da bi ponovo prelistali poslovne knjige.

Finansijski izvještaj za 2018. godinu podnijele su 103 stranke od 148 aktivnih u evidencijama komisije. Za 12 stranaka, za koje postoji osnovana sumnja da duži period ne obavljaju djelatnost - ne podnose izvještaje i ne učestvuju na izborima upućen je prijedlog sudovima za njihovo brisanje iz sudskog registra. Izvještaj nije podnijelo 45 političkih stranaka, što je nešto više od 30 odsto od ukupnog broja stranaka sa evidencije.

U komisiji su potvrdili za “Glas Srpske” da je njihova Služba za reviziju pregledala dostavljene izvještaje za 2018. godinu. Na sjednici je dato zeleno svjetlo za terensku reviziju. Službenici će, kako je potvrđeno i ove godine pokucati kod onih koji nisu ispunili obavezu, ali na vrata najjačih partija.

- Uglavnom se na teren ide kod stranaka koje nisu podnijele izvještaje, ali i kod drugih kod kojih se ukaže potreba za tim. Za  stranake koje nisu podnijele godišnji finansijski izvještaj za 2018. godinu služba će najaviti finansijsku reviziju u prostorijama stranke. Neke od tih partija dugo nisu aktivne, ali još postoje kao registrovane. Osim njih, ići će se i kod velikih stranaka u kancelarije. One jesu dostavile izvještaje, pa i dodatna pojašnjenja, ali treba još neke stvari pogledati. Na toj listi su SDA, SNSD, SDP, HDZ BiH, SDS, SBB, PDP, SP i druge - potvrdili su u CIK-u.

Na račune političkih partija u BiH su se lani, sa različitih strana, slila 27,3 miliona maraka, a najviše novca stiglo je iz budžeta.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se stranke mogu finansirati iz budžeta BiH, Republike Srpske, FBiH, kantonalnih budžeta i budžeta Brčko distrikta te iz kasa opština i gradova. Osim toga, stranke novac “crpe” i iz članarina, priloga pravnih i fizičkih lica te prihoda od imovine u vlasništvu stranke i donacija. Među partijama koje su ostvarile višemilionske prihode su SNSD, SDS, SDA, SDP, HDZ BiH.

Političkim subjektima od 2004. do 2018. godine iz budžeta sa svih nivoa vlasti isplaćeno 281,9 miliona KM, a godišnje uplate su se kretale od 13 do 22 miliona. Od 2004. do 2008. godine budžetska izdvajanja su konstantno rasla, period do 2012. godine karakterišu oscilacije u iznosima, da bi 2013. godine ta izdvajanja pala za više od 12 odsto. Od 2014. godine budžetska izdvajanja ponovo rastu u procentima od dva do tri odsto.

Stranke sa najvećim prihodima u 2018. (u milionima KM)

SDA           5,35

SNSD                  2,67

SDP           2,55

HDZ BiH    2,07

SBB            1,93

SDS           1,9

DF              1,17

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari