• VIJESTI, ZABAVA
  • 07:12
  • 05 / 12 / 2019
PRIJE 25 GODINA POSLATA PRVA SMS PORUKA
  • 603
  • 0

PRIJE 25 GODINA POSLATA PRVA SMS PORUKA

Na jučerašnji dan, prije 25 godina, poslata je prva poruka sa mobilnog telefona, a njen autor – britanski stručnjak za softver Nil Papvort – kaže da, kada je poslao prvi SMS nije imao predstavu da je se radi o “monumentalnom događaju”.

 

U SMS poslatom 3. decembra 1992. godine pisalo je “Srećan Božić”, a Papvort, koji sada živi u Kanadi, ispričao je za rusku agenciju TASS da mu je u vrijeme kada je radio za kompaniju Sema Grup u Velikoj Britaniji dodijaljen SMS projekat koji je rađen u partnerstvu sa jednim od njihovih klijenata, kompanijom Vodafon.

Prema njegovim riječima, svrha projekta bila je da omogući korisnicima da imaju samo jedan uređan kod sebe, a ne da nose telefon za pozive i pejdžer za tekstualne poruke.

– Čuo sam da su neki ljudi navikli da nose dva uređaja, telefon i pejdžer, i da će im ova tehnologija omogućiti da sa sobom nose samo jedan uređaj, telefon – rekao je Papvort.

 

Papvort je rekao da, nakon što su završili testiranje unutar kompanije, on se dobrovoljno prijavio da bude dio tima koji će otići u kancelariju Vodafona, instalirati softver i pomoći im da ga testiraju.

Poslije nekoliko mjeseci testiranja, od njega je, dodao je, traženo da pošalje prvu poruku i dokaže da servis radi.

Papvort je rekao da tada nije imao predstavu da je to bio “monumentalni događaj”, kao što to sada znamo.

– Samo sam mislio da je to bio još jedan dan u kancelariji! Kada je došlo vrijeme, ukucao sam broj mobilnog telefona prijemnika i poruku ‘Srećan Božić’ u kompjuter i poslao je. Istorija je promijenjena! – rekao je Papvort.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari