• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:32
  • 05 / 12 / 2019
NARODNA SKUPŠTINA RS O NACRTU ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU
  • 534
  • 0

NARODNA SKUPŠTINA RS O NACRTU ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će nastavljena danas objedinjenom raspravom o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju i Nacrtu zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju u tom bh. entitetu.

Ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević istakao je da je neophodno usvojiti novi zakon zbog usklađivanja domaćeg sistema sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja, koje su u periodu od usvajanja važećeg zakona iz 2010. godine bile brojne, heterogene i kontinuirane.

Rajčević je rekao da se Nacrtom zakona o visokom obrazovanju postupak akreditacije propisuje kao obaveza svim visokoškolskim ustanovama kako bi se obezbijedila veća prepoznatljivost, prohodnost, uporedivost i kvalitet domaćih visokošolskih kvalifikacija van granica BiH.

Kazao je i da se priznavanje stranih visokoškolskih kvalifikacija prenosi u nadležnost Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS, te se predviđa osnivanje centra za informisanje i priznavanje kao njene unutrašnje organizacione jedinice.

Također, kao uslov za osnivanje univerziteta određeno je i da realizuje najmanje 10 različitih akademskih programa iz najmanje četiri oblasti, a za visoku školu najmanje tri programa iz najmanje jedne oblasti obrazovanja. Poslanici opozicije su u srijedu tokom rasprave podsjetili na trend smanjenja upisanih studenata na javnim univerzitetima.

U entitetskom parlamentu je prethodno razmotren Nacrt zakona o poreskom postupku RS, čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za sprovođenje projekta e-registracije privrednih subjekata.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti. Na dnevnom redu sjednice je još desetak tačaka.

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS, koji su predložili narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović. Tim zakonskim rješenjem traži se da se u registar zaposlenih unesu podaci o stručnoj spremi, odnosno podaci iz diplome o stečenoj stručnoj spremi koji sadrže ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome, tj. podaci iz uvjerenja o diplomiranju.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari