• VIJESTI, REGION
  • 06:52
  • 10 / 12 / 2019
DIO GASOVODA DO GRANICE SA SRBIJOM BIĆE ZAVRŠEN DO 31. MAJA 2020.
  • 516
  • 0

DIO GASOVODA DO GRANICE SA SRBIJOM BIĆE ZAVRŠEN DO 31. MAJA 2020.

Dio gasovoda "Balkanski tok" do granice sa Srbijom biće završen do 31. maja naredne godine, rekao je direktor kompanije "Bulgartransgaz" Vladimir Malinov.
Nakon toga, kroz njega će dolaziti 8,7 miliona kubnih metara gasa dnevno, a do završetka njegove gradnje gas će stizati preko postojeće gasnotransportne mreže.

Malinov je istakao da će od 1. januara naredne godine početi tranzitne isporuke gasa iz "Turskog toka" u Grčku i Sjevernu Makedoniju.

On je najavio da će kompanija ove sedmice početi da puni gasom cjevovod od 11 kilometara, navodeći da će do 15. decembra Bugarska biti u potpunosti spremna za početak isporuka, dok će se Turska spremati do 20. decembra, prenosi "Sputnjik".

Prošle sedmice predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je Bugarsku da namjerno odugovlači realizaciju "Turskog toka" i poručio da ako ne žele da zarade na tranzitu gasa, Moskva će naći druge mogućnosti.

Bugarski premijer Bojko Borisov je na to odgovorio da se izgradnja odužila iz proceduralnih razloga i izrazio nadu da će krajem naredne godine gasovod u potpunosti proraditi.

Borisov je naveo da država treba da bude jedinstveni gasni čvor na Balkanu, što je dogovoreno sa EU i SAD.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari