• VIJESTI, SPORT
  • 06:30
  • 11 / 12 / 2019
NAKON 15 GODINA TORLAK PROIZVEO NOVU VAKCINU PROTIV SEZONSKOG GRIPA
  • 559
  • 0

NAKON 15 GODINA TORLAK PROIZVEO NOVU VAKCINU PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Beogradski Institut Torlak poslije 15 godina proizveo je novu vakcinu protiv sezonskog gripa “torvaks flu”.

 

Od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspjele da naprave tu vakcinu.

Vakcina iz Torlaka, koja je na provjeri u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa, javio je RTS.

Kada stigne odobrenje Agencije, slijedi registracija, a sljedeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namijenjena populaciji od 18 do 65 godina.

To znači da u slučaju pandemijskog gripa, Torlak može da proizvede i tu vakcinu, u količinama koje su potrebne Srbiji.

 

Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sljedeće godine u domove zdravlja stizaće iz laboratorije u beogradskom naselju Kumodraž.

 

Vršilac dužnosti direktora Torlaka Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO.

– Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se menjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO – navela je Stoiljkovićeva.

U specijalnoj laboratoriji u Torlaku u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

Torlak nije od 2004. godine proizvodio vakcinu protiv gripa.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari