• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:37
  • 12 / 12 / 2019
NAPADI NA HANDKEA POSLJEDICA MRŽNJE PREMA SRBIMA
  • 536
  • 0

NAPADI NA HANDKEA POSLJEDICA MRŽNJE PREMA SRBIMA

Hajka cjelokupne bošnjačke političke klike na uglednog austrijskog književnika i ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, započeta prije više od dva mjeseca, kada je objavljeno da je on ovogodišnji laureat, vrhunac je dostigla na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je austrijskog nobelovca proglasila personom non grata u sarajevskom kantonu.

Poslanici kantonalne Skupštine na prijedlog SDA jednoglasno su usvojili deklaraciju u kojoj Handkea označavaju kao “negatora genocida u Srebrenici” i proglašavaju za nepoželjnu osobu, ocjenjujući da bi “njegova posjeta BiH i Sarajevu izazvala dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije”.

Za razliku od Sarajeva, austrijskom nobelovcu su širom otvorena vrata u RS. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pozvao je juče Petara Handkea da posjeti Banjaluku.

 

- Nisam čuo da je Kanton Sarajevo donio odluku da je Handke nepoželjna osoba u tom kantonu, ali što se mene tiče, danas ide čestitka i poziv nobelovcu da dođe u naš grad - rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Prije inicijative na osnovu koje je Skupština Kantona Sarajevo Handkea proglasila nepoželjnim u Sarajevu, SDA je izdala saopštenje u kojem je iznijela najstrašnije optužbe i prijetnje na račun Handkea i proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice. Na saopštenje juče su reagovali iz SNSD-a, odakle su najoštrije osudili gnusne optužbe i uvrede na račun dvojice velikih umjetnika, profesionalaca, patriota i humanista. U saopštenju se izražava zgroženost vokabularom koji koristi SDA.

- Humanost, istina i pravda su vrline dvojice svjetskih veličina, umjetnika i humanista Emira Kusturice i Petera Handkea, a ne političkog Sarajeva i SDA, čija je verzija istine prokazana kao jednostrana i koju bi čak da nametne kao univerzalnu istinu cijelom svijetu - navode iz SNSD-a.

 

U saopštenju se dodaje da civilizovan svijet poštuje umjetnost i kulturu i da bi zato bilo krajnje vrijeme da pojedine političke partije prestanu sa ovakvom isključivom retorikom.

- Ako su bezočni napadi na Kusturicu, kao nekada na Ivu Andrića, Mešu Selimovića i mnoge druge, pa sada i na Handkea, takvi kako ih opisuje SDA, onda je cijeli svijet slijep i nemoralan dok ih je uvrstio u svjetske umjetničke veličine - ističu iz SNSD-a.

Poznata srpska novinarka Ljiljana Smajlović ocijenila je da američki i drugi zapadni novinari iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji uporedo sa bošnjačkim političkim krugovima atakuju na Handkea, napadima žele da odbrane svoje ratne karijere, kada su izvještavali ostrašćeno i jednostrano.
- Handkeova nagrada preti da sruši taj njihov oreol da su bili na jedinoj pravoj strani i da legitimizuje činjenicu da se može i drugačije gledati na taj rat. Oni su se tu do kraja otkrili i rekli “nepodnošljivo je da ne budu Srbi za sve krivi”. To je pozicija koja mora sa godinama i kroz istoriju da doživi poraz - izjavila je Smajlovićeva.

 

Ona je navela da napadi na Handkea govore o mržnji prema Srbima.

- Oni su napravili mit o sebi kao o hrabrim zastupnicima jedne potpuno nevine i čiste strane, koja je bila isključivo žrtva i na tome su napravili neverovatne karijere. Sa njihovim identitetom i profesionalnom reputacijom povezano je to da ne sme da se naruši ta slika o Srbima kao jedinim krivcima, jer onda dolazi u pitanje njihova ostrašćenost - rekla je Smajlovićeva.

Ona ističe da oni zato sada sa još većom ostrašćenošću brane svoju nekadašnju ostrašćenost.

- Ovo je sada neka divljačka mržnja prema Handkeu, koja je, u stvari, samo drugi pojavni oblik one mržnje prema Srbima - ocijenila je Smajlovićeva.

Lažna nobelovka

Dok je Peter Handke primao Nobelovu nagradu njegovi protivnici su protestovali, a pažnju je izazvala Kristina Doktare, švedski ljekar. Ona je kročila među okupljene ispred centra ABF u Stokholmu i dramatično saopštila: “Vraćam svoju Nobelovu nagradu”. To su pompezno prenijeli brojni svjetski mediji, uz navode da je ona Nobelovu nagradu za mir dobila 1988, kao članica mirovnih snaga UN.

Ali juče je objelodanjeno da nema njenog imena među dobitnicima Nobelove nagrade za mir za tu godinu. Naime, nagradu su te godine dobili svi pripadnici mirovnih snaga UN od 1948. do 1988. godine, što je ukupno više 500.000 ljudi iz 53 zemlje svijeta.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari