• VIJESTI, SVIJET
  • 06:59
  • 13 / 12 / 2019
UBJEDLJIVA POBJEDA DŽONSONA, KORBIN VIŠE NEĆE VODITI LABURISTE
  • 616
  • 0

UBJEDLJIVA POBJEDA DŽONSONA, KORBIN VIŠE NEĆE VODITI LABURISTE

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji Konzervativna partija osvojila je apsolutnu većinu mesta u parlamentu, na osnovu do sada izbrojanih glasova, rekao je premijer Boris Džonson, navodi Aj-Ti-Vi, prenosi Rojters.

Projekcije ukazuju da će torijevci dobiti 368 mjesta, a bilo je potrebno 326. Ubjedljiva pobjeda Konzervativaca pokazuje da su oni preuzeli mnoge dijelove zemlje, dosadašnja uporišta Laburista, pored ostalog u Velsu, Midlendsu i na sjeveru zemlje.

Kako tvrde u izbornom štabu torijevaca rezultat je ubjedljiviji nego što su se nadali.

Izborna pobjeda omogućiće vladi da sprovede Brexit i da Britanija narednog mjeseca i zvanično napusti Evropsku uniju, poručio je u svojoj izbornoj jedinici premijer Džonson.

U Škotskoj je tamošnja Nacionalna partija bila ubedljiva i osvojila daleko najviše glasova, a na četvrtom mjestu na nacionalnom nivou je Liberalno demokratska partija.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da su konzervativci osvojili apsolutnu većinu u Parlamentu, prema dosadašnjem broju izbrojanih glasova.

Prema zvaničnim izbornim anketama konzervativci bi mogli da osvoje 368 mjesta, od ukupno 650, navodi Rojters.

''U ovom trenutku čini se da je nacija konzervativnoj vladi dala snažan novi mandat da sprovede Brexit i ne samo to već i da ujedini zemlju da bi ona mogla da krene napred, usredsrijedi se na prioritete britanskog naroda, a prije svega na nacionalni zdravstveni sistem. Uposlićemo 50.000 medicinskih sestara i 6.000 ljekara, izgraditi 40 novih bolnica. Prije svega bih se zahvalio narodu Britanije što je izašao na ove decembarske izbore koje nismo željeli, ali za koje se ispostavilo da su bili istorijski", naveo je Boris Džonson.

Prema njegovim riječima, to novoj vladi daje šansu da ispoštuje demokratsku volju britanskog naroda, promijeni zemlju na bolje i oslobodi potencijal celog naroda.

Lider Laburista Džeremi Korbin naveo je da je ovo očigledno bila noć velikog razočarenja za Laburiste zbog rezultata koje su ostvarili na izborima.

"Brexit je toliko polarizovao i podijelio rasprave u Britaniji, on je poništio normalnu političku debatu i priznajem da je to doprinijelo rezultatima Laburističke partije, u cijeloj zemlji. Želio bih takođe jasno da kažem da neću predvoditi partiju na bilo kojim narednim izborima", istakao je Korbin.

Razgovaraće, kako je napomenuo, unutar partije o tome da sada usledi proces razmišljanja o rezultatima i o politici stranke u budućnosti.

"Predvodiću partiju u tom periodu kako bi osigurao da se vodi takva rasprava i da krenemo napred u budućnosti'', naveo je Korbin.

IZVOR: RTS

Komentari