• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:10
  • 13 / 12 / 2019
BiH SE SMJEŠE NOVE SANKCIJE
  • 492
  • 0

BiH SE SMJEŠE NOVE SANKCIJE

Energetska zajednica danas će proširiti sankcije protiv BiH zbog, kako tvrde, kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, potvrđeno je "Nezavisnim" u toj instituciji.

Kako su istakli, očekuje se da će Ministarski savjet produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, a dodatne sankcije će biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

"Mjere se donose zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa", rečeno je "Nezavisnim" u Sekretarijatu.

Janez Kopač, sekretar Sekretarijata EZ, rekao je regionalnim medijima da će postupak biti pokrenut zbog davanja garancija od strane FBiH izgradnji bloka VII u Termoelektrani Tuzla s Kineskom uvozno-izvoznom bankom, čime je, kako ističe, prekinut proces procjene državne pomoći od strane Komisije za državnu pomoć.

"Prema mišljenju obje strane, dodijeljena pomoć jest državna pomoć, ali nije bila procijenjena kao državna pomoć. Iza leđa je Vlada FBiH potpisala garantni ugovor, tako da nemamo više šta procjenjivati, Komisija za državnu pomoć nema šta raditi, jer je to izvršeno dejstvo", rekao je Kopač. 

Inače, kako su "Nezavisne" pisale prošlog mjeseca, Energetska zajednica priprema i novi predmet protiv BiH u oblasti električne energije jer, kako su istakli, ni u jednom entitetu još nije odvojena distribucija električne energije od proizvodnje i ponude.

"Odvajanje distributivnih sistema je djelimično primijenjeno u zakonima u FBiH, ali nije implementirano. Program rekonstruisanja koji je pripremila Vlada FBiH u julu ove godine još nije odobren. U RS Nacrt zakona o električnoj energiji predviđa odvajanje, ali nisu postavljeni rokovi. Čeka se na usvajanje ovog zakona", naglašeno je. Iako je, kako su naglasili, tržište električnom energijom formalno liberalizovano, u praksi i dalje dominiraju isti monopolisti kao i u ranijem periodu, a i dalje nema naznaka da će se započeti s energetskom berzom u regionu.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da mjere koje će biti donesene ne znače automatski da će sankcije biti odmah i uvedene.

"Koliko znam, tek će se otvoriti proces protiv BiH. Taj postupak će trajati i u njemu će BiH iznositi svoju argumentaciju", rekao je Šarović "Nezavisnim".

Inače, osim o BiH, ministri će raspravljati i o Srbiji, kojoj su takođe predviđene nove sankcije.

Što se tiče ostalih odluka, očekuje se da će EU dobiti ovlaštenja da unilateralno suspenduje svoje obaveze prema ugovaračima u slučaju da se ugovarači ne pridržavaju svojih obaveza u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici.

"Po prvi put novi sporazum će dati u zadatak Sekretarijatu da se bori protiv klimatskih promjena i da podrži važnost Pariskog klimatskog sporazuma", navedeno je.

IZVOR: NEZAVISNE

Komentari