• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:16
  • 17 / 12 / 2019
U PRIPREMI BOGAT PROGRAM: DAN REPUBLIKE SRPSKE BIĆE OBILJEŽEN 9. JANUARA
  • 450
  • 0

U PRIPREMI BOGAT PROGRAM: DAN REPUBLIKE SRPSKE BIĆE OBILJEŽEN 9. JANUARA

Dan Republike Srpske biće obeležen u četvrtak, 9. januara 2020. godine, svečanim defileom i akademijom, a ne, kako su to pojedini mediji objavili, u petak, 27. decembra.

Centralni događaji, kao i svake godine, svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci biće održani u četvrtak, 9. januara.

 

Istog dana biće dodeljena i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova počeće svečani defile na Trgu Krajine.

 

Svečana akademija povodom Dana Republike biće održana 9. januara naredne godine u dvorani "Borik" sa početkom u 14.00 časova.

 

U sredu, 8. januar predviđeno je polaganje venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju "Sveti Pantelija", na Trgu palih boraca NOR-a ispred hotela "Bosna", te na Spomen kosturnici i grobnici dvanaest banjalučkih beba na Gradskom groblju.

 

Delegacija kabineta predsednika Republike položiće cveće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, dok će delegacija Republike Srpske položiti venac i na spomen-obeležje bivšeg predsednika Republike Milana Jelića u Modriči.

Obeležavanje Dana Republike počeće tradicionalnim prijemima kod predsednika Srpske Željke Cvijanović 27. decembar za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske i delegaciju Vlade i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Prijemi su predviđeni i za delegaciju Ustavnog suda Republike Srpske, pravosudnih organa Srpske, MUP-a Republike Srpske i delegacije Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, delegacije boračkih organizacija Srpske, penzionisanih generala, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, starješina Vojske Republike Srpske i predstavnika verskih zajednica u Srpskoj.

 

U subotu, 28. decembra predviđeni su prijemi za sportiste, studenate i nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnike izdavača iz Republike Srpske, delegacije privrednika, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i predstavnike medija.

 

Dan Republike, 9. januar, biće svečano i na primjeren način obeležen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a 10. januara predviđeno je obeležavanje ovog značajnog datuma u Brčko Distriktu, te Istočnom Sarajevu koncertom Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

 

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

 

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

 

IZVOR-VECERNJENOVOSTI

Komentari