22:13 , субота , 25 мај 2019
Početna / BIJELJINA / VLADA SRPSKE ĆE OTKUPITI PŠENICU SMJEŠTENU U „ŽITOPROMETU“

VLADA SRPSKE ĆE OTKUPITI PŠENICU SMJEŠTENU U „ŽITOPROMETU“

 Vlada Republike Srpske isplatiće 1.900.000 KM poljoprivrednim proizvođačima čija je pšenica smještena u „Žitoprometu“, dogovoreno je danas na sastanku premijera Srpske Željke Cvijanović, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića i radnika „Žitoprometa“ iz Bijeljine.


Cvijanovićeva je istakla da će Vlada Republike Srpske izdvojiti možda i dva miliona KM da bi se isplatilo oko 1.100 poljoprivrednih proizvođača i da bi to trebalo da bude prvi korak Vlade.

Ona je dodala da će se u naredna dva dana naći rješenje za to i da će biti obaviješteni svi poljoprivredni proizvođači da će dobiti svoj novac.

„Sve ostale stvari koje se odnose na poslovanje samog preduzeća, to su stvari o kojima se razgovara i preko resornog ministarstva će Vlada gledati na koji način može da se pomogne, s obrirom da postoji veliki broj radnika koji je zaposlen tamo“, rekla je Cvijanovićeva.

Mirjanić je rekao da će Vlada otkupiti 6.000 tona pšenice, platiti direktno proizvođačima, a onda će se tražiti rješenje na koji način će se preduzeti mjere kako bi se „Žitopromet“ doveo u stanje normalnog poslovanja.

„Mi smo ove godine proizveli oko 200.000 tona pšenice, oko 60.000 tona je tržišni višak, a u `Žitopromet` je smješteno oko 6.000 tona. Pšenica smještena u `Žitopromet` nije otkupljena od preduzeća, nego samo smještena i imajući u vidu poteškoće koje ovo preduzeće ima, ono nije u mogućnosti da kupi tu pšenicu, a poljoprivredni proizvođači traže da im se plati pšenica, o čemu smo mi danas ovdje razgovarali“, dodao je Mirjanić.

Radnik u bijeljinskom „Žitoprometu“ Stevka Ivanić pozdravila je odluku Vlade Republike Srpske.

„Predsjednik Srpske je nagovijestio da će uskoro naći rješenje ovog problema kako bi se riješio problem i nas radnika, a i poljoprivrednih proizvođača“, rekla je Ivanićeva.

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *