9:04 , уторак , 16 јул 2019
Početna / REGION / VODA SE POVLAČI SA POPLAVLJENIH PODRUČJA A ŠTETA SABIRA

VODA SE POVLAČI SA POPLAVLJENIH PODRUČJA A ŠTETA SABIRA

Poslije obilne kiše vanredna odbrana od poplava uvedena je u cijeloj Srbiji. Evakuisano je 297 osoba, oštećeni su putevi. Proglašena je vanredna situacija u 12 opština i gradova. Vodostaj na rijeci Savi biće u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. U naredna dva dana padavine manjeg intenziteta.

Najugroženija područja su u Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gruži, Guči.

Zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je za RTS da se rijeke povlače ali da predstoji posao da se stvore uslvi da se ljudi vrate kućama.

Tokom jučerašnjeg dana 297 osoba je evakuisano, i to je preventivna evakuacija, rekao je Stevanović.

Situacija je različita od slučaja do slučaja, kaže Stevanović i dodaje da je najbitnije da su važni putni pravci prohodni a utvrđivaće se materijalna šteta.

– Slušajte savjete stručnih lica na terenu – zaključio je Stevanović.

Vojska Srbije spremna je da na poziv Sektora za vanredne situacije odmah reaguje.

Republički hidrometeoroški zavod upozorio je da će vodostaj na rijeci Savi danas biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.

RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srijede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Јadru i Kolubari sa pritokama, biće u umjerenom i većem porastu do srijede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *