4:33 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / VUČIĆ: PROTIV PRIJEMA SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA U INTERPOL

VUČIĆ: PROTIV PRIJEMA SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA U INTERPOL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da bi eventualni prijem samoproglašenog Kosova u Interpol doveo do toga da Priština više neće željeti ni da razgovara sa Beogradom o kompromisnom rješenju.
„Ako bude doneta odluka o prijemu takozvanog Kosova u Interpol onda ćemo da se suočimo sa dva problema – /prvom da/ Albanci više, de fakto neće hteti ni o čemu da razgovaraju“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsjednikom Aleksanderom van der Belenom.

Vučić je napomenuo i da će u tom slučaju Albanci da čekaju sljedeći korak – prijem samoproglašenog Kosova u OEBS i UN i istakao da će to biti nemoguće bez saglasnosti nekih drugih sila.

„Govorim na kakvim će političkim krilima biti i više neće želeti nikakvo kompromisno rešenje, već samo dodatni pritisak na Srbiju. Srbija neće podleći tim pritiscima i doći ćemo u ćorsokak iz koga nema napretka – ni Srbima, ni Albancima“, naveo je Vučić.

Vučić je ukazao i da bi druga posljedica eventualnog prijema samoproglašenog Kosova u Interpol bila ta što bi se na Interpolovim potjernicama našlo oko 5.000 Srba koji su učestvovali u sukobima 1999. godine.

On je rekao i da ti ljudi onda „neće moći ili neće znati da li će moći da izađu iz Srbije“ i ocijenio da će to stvoriti dodatne tenzije na lokalnom nivou i sukobe na Balkanu.

Vučić je napomenuo i da je zamolio Van der Belena da njegova zemlja bude uzdržanija po nekim pitanjima i istakao da je to uradio i zbog Interpola.

„Zamolio sam predsednika Austrije da i po drugim pitanjima budu uzdržaniji i da Austrija pokuša da sačeka postojanje eventualne mogućnosti za nekakav kompromis“, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija i Austrija imaju dobre i političke i privredne odnose, ali da se njihovi stavovi o Kosovu i Metohiji razlikuju.

Van der Belen je ponovio da njegova država podržava evropski put Srbije i izrazio očekivanja da bi do kraja godine mogla da budu otvorena i nova pregovaračka poglavlja.

On je rekao i da će Austrija blagonaklono gledati na eventualni kompromis Beograda i Prištine.

„Moj stav i stav Austrije jeste da, ako postoji mirno i saglasno rešenje između Beograda i Prištine, onda ćemo mi to gledati sa velikom blagonaklonošću. Ovde je naglasak na mirnom i saglasnom“, rekao je Van der Belen.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *